Berita Utama

Tiada lagi vaksinasi ‘walk-in’ di PPV Lembah Klang selepas 15 September

97.8 peratus dewasa di Lembah Klang selesai terima vaksin sepenuhnya

PUTRAJAYA, 1 Safar 1443H, Rabu – Vaksinasi secara ‘walk-in’ di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Lembah Klang akan dihentikan mulai 15 September, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata, penduduk Lembah Klang yang belum mendapat vaksinasi COVID-19 boleh mendapatkan rawatan di klinik kesihatan tertentu mulai 16 September.

“Jumlah penduduk Lembah Klang yang masih belum mendapat vaksinasi COVID-19 adalah sangat kecil.

“Dengan mempertimbangkan perkara ini, saya ingin mengumumkan bahawa program ‘walk in’ di Lembah Klang akan dihentikan mulai 15 September dan seterusnya,” kata Dr Adham di Majlis Serah Terima Tugas antara beliau dengan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, hari ini.

Dr Adham berkata, vaksinasi secara ‘walk-in’ di negeri-negeri lain akan kekal seperti sekarang.

“Mereka di negeri lain disarankan untuk mengikuti pengumuman yang dibuat oleh jabatan kesihatan negeri masing-masing untuk yang  program berjalan di sana,” kata Dr Adham.

Pengerusi bersama Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) mengatakan bahawa program jangkauannya dengan organisasi bukan kerajaan akan meneruskan inisiatif ‘mop-up’.

“Ini untuk memastikan tidak ada yang ketinggalan dari program vaksinasi kami,” kata Dr Adham.

Sehingga kini, 97.8 peratus orang dewasa di Lembah Klang diberi vaksin sepenuhnya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button