Berita Utama

Pemandu, penumpang pengangkutan awam Sabah perlu lengkap divaksinasi

Teksi, perkhidmatan e-hailing dibenar bawa 2 penumpang sahaja

KOTA KINABALU, 4 Safar 1443H, Sabtu – Kerajaan Negeri Sabah mengemas kini prosedur operasi standard (SOP) Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara bagi individu yang telah melengkapkan vaksinasi COVID-19 antaranya membabitkan sektor pengangkutan, rekreasi dan industri kreatif.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun berkata mulai 16 September, semua pemandu dan petugas pengangkutan awam seperti bas henti-henti dan bas sekolah, teksi serta perkhidmatan e-hailing hendaklah lengkap menerima suntikan vaksin COVID-19.

“Semua penumpang juga hendaklah lengkap divaksin dan berisiko rendah COVID-19 pada aplikasi MySejahtera… bas henti-henti dan bas sekolah dibenarkan dengan 50 peratus penumpang manakala teksi dan perkhidmatan e-hailing dibenarkan dengan maksimum dua orang termasuk pemandu.

“Semua perkhidmatan pengangkutan awam ini melibatkan daerah yang sama adalah dari 5 pagi hingga 10 malam dengan pematuhan penjarakan fizikal di dalam kenderaan itu serta pemakaian pelitup muka,” menurutnya dalam kenyataan.

Beliau berkata Institut Latihan Pemanduan kenderaan bermotor dibenarkan beroperasi secara janji temu dengan ujian pemanduan untuk mendapatkan lesen memandu kenderaan bermotor dibenarkan mulai 17 September.

“Semua pekerja, tenaga pengajar dan calon hendaklah telah lengkap divaksin manakala syarikat pengendali hanya dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pekerja 80 peratus,” katanya.

Masidi juga berkata mereka yang lengkap divaksin dibenar melakukan aktiviti rekreasi air seperti renang, kayak, selam skuba, selam snorkel, berjalan di dasar laut, meluncur jet dan seumpamanya secara individu dengan syarat mematuhi penjarakan fizikal.

Beliau berkata penyiaran secara rakaman atau siaran langsung berbentuk penyampaian maklumat dan hiburan dibenarkan dengan kehadiran penonton yang lengkap divaksin serta kapasiti penonton 30 peratus di ruang studio agensi dan syarikat penyiaran sahaja.

Katanya penggambaran industri kreatif di dalam dan di luar studio serta busking di luar atau di dalam premis juga persembahan di ruang istirahat hotel dibenarkan bagi mereka yang telah lengkap divaksin.

“Setakat 9 September, sebanyak 49.5 peratus penduduk dewasa Sabah telah melengkapkan pengambilan vaksin COVID-19 dan 65.8 peratus lagi telah memperoleh satu dos vaksin,” katanya.

Masidi juga berkata Sabah hari ini mencatat 2,246 kes positif menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 169,983 dan 3,059 pesakit sembuh menjadikan jumlah kumulatif 144,289 orang manakala 4,967 lagi sedang menerima rawatan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button