Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Lebih banyak sektor perniagaan dibenarkan beroperasi semula

Kedai bunga, alatan memancing turut dibenarkan buka

KUALA LUMPUR, 5 Safar 1443H, Ahad – Kerajaan membenarkan lebih banyak sektor perniagaan untuk beroperasi semula ketika Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi dalam satu kenyataan hari ini berkata, kelonggaran sekatan diberikan kepada negeri-negeri dalam Fasa 1, 2 dan 3 bagi mereka yang telah melengkapkan vaksinasi COVID-19 mereka.

“Kementerian juga meminta semua pengguna dan komuniti perniagaan untuk bekerjasama untuk memastikan bahawa mereka, keluarga dan pekerja mereka telah menerima vaksin.

“Selain memastikan kepatuhan yang tinggi terhadap semua prosedur operasi standard (SOP) untuk melindungi orang dan memastikan kesinambungan perniagaan.

“Pegawai penguat kuasa KPDNHEP akan melakukan pemantauan dan pemeriksaan harian untuk memastikan semua sektor di bawah sektor pengedaran, perdagangan borong dan runcit tidak menyebabkan kemunculan semula COVID-19 di negara ini,” katanya hari ini.

Sektor baharu yang akan dibuka semula adalah kedai pakaian, fesyen dan aksesori termasuk kedai serbaneka untuk negeri Fasa 1 dan 2 di mana pengendali boleh membenarkan bilik pemasangan digunakan dan menyediakan sarung tangan sekali pakai kepada pelanggan.

Kedai bunga dan pokok bersama dengan kedai yang menjual alat perkhemahan, memancing dan lain-lain juga dibenarkan untuk negeri Fasa 1 dengan pelanggan terhad kepada dua jam setiap lawatan.

Penjualan dan pengedaran kenderaan dibenarkan sementara pandu uji juga dibenarkan untuk negeri Fasa 2.

Salun rambut, penata rambut dan salon kecantikan juga dibenarkan beroperasi di negeri Fasa 2 dan 3 tanpa batasan dalam perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan.

“Kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi dibenarkan dibuka. Ujian minyak wangi juga dibenarkan dengan kehadiran kakitangan atau perunding,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button