Artikel Khas

Keluarga Malaysia bukan bermakna sama rata sama rasa

Kenapa benarkan NGO, parti politik perkauman miliki universiti berasaskan bangsa mereka?

JIKA keadilan itu menjadi asas perpaduan dalam Keluarga Malaysia maka muktamadkan makna keadilan itu, bukan samarata samarasa tetapi meletakkan sesuatu pada tempatnya atau memberikan hak kepada yang berhak.

Sebelum ini saya telah menulis mengenai konsep Keluarga Malaysia yang perlu diberikan makna, berasaskan kepada tiga tonggak iaitu Perlembagaan, Rukun Negara dan Dasar Kebudayaan Kebangsaan. Ini bukan perkara baharu, tetapi telah disediakan oleh pemimpin terdahulu. Digubal dengan mengambil kira asal-usul, sejarah dan semangat hidup berbilang bangsa.

Tonggak Keluarga Malaysia

Malangnya, ia hari ini seolah-olah tidak pedulikan. Malah kita sendiripun melanggarnya. Justeru, konsep Keluarga Malaysia ini perlu diikat tiga tonggak tersebut supaya sesiapa yang melanggarnya, boleh dikenakan tindakan. Jika tidak, sesuatu dasar atau gagasan akan berlalu begitu sahaja apabila peralihan kuasa berlaku.

Berapa banyak dasar dan gagasan setakat ini telah gagal, malah keadaan semakin tenat. Contoh, Rukun Negara, ideologi negara, seolah-olah gagal. Ramai yang tidak mempraktikkan kepercayaan kepada Tuhan. Hidup seolah-olah tidak bertuhan. Begitu juga kesetiaan kepada raja dan negara, diikuti prinsip seterusnya. Wujudkah kesetiaan itu?

Hari ini terpaksa melakukan kempen penghayatan Rukun Negara. Kenapa perlu kempen sekiranya ia sudah menjadi dasar? Inilah masalah yang kita hadapi sejak dahulu. Dasar sangat cantik, perlaksanaan ke laut.

Paling malang, dasar Bahasa kebangsaaan. Setiap tahun kita terpaksa berhabis duit dan tenaga, kempen bulan Bahasa. Kenapa perlu berkempen lagi Bahasa kebangsaan, sedangkan itu sudah termaktub dalam perlembagaan? Tidakkah Bahasa kebangsaan mesti dikuasai oleh semua rakyat?

Tidak berlaku dalam sejarah dunia, sesebuah negara terpaksa berkempen Bahasa kebangsaan yang sedia termaktub dalam perlembagaan. Saban tahun kempen, hasil apa? Adakah tahap penguasaan BM dalam kalangan rakyat negara kita bertambah baik? Tidak juga. Semakin ramai yang tidak bertutur atau berkomunikasi dalam Bahasa kebangsaan.

Paling malang, semakin rancak kempen sesuatu dasar, keadaan tidak menjadi semakin baik, tetapi semakin buruk dan tenat.

Sama juga kempen anti-dadah. Memerangi dadah merupakan dasar utama negara. Kita kempen, perangi dadah habis-habisan, dadah musuh nombor satu negara. Hasilnya apa? Adakah dadah semakin berkurang? Dadah makin jelas berleluasa. Lebih-lebih lagi apabila kita melantikkan mereka untuk memerangi dadah dalam kalangan yang bukan bidang. Tidak ada pengalaman.

Banyak lagi dasar atau gagasan gagal, yang tidak perlu diceritakan di sini. Kempen cintai alam sekitar, cintai sungai kita. Pencemaran semakin buruk, sungai semakin kotor.

Kenapa gagal? Soalnya, tiada penegasan dan penguatkuasaan. Dasar tinggal dasar.

Justeru, jangan biarkan gagasan Keluarga Malaysia, menerima nasib seperti dasar-dasar sebelum sebelum ini. Ia mesti bersifat mengikat (binding). Jika tidak, sejarah akan terus berulang, jika kita lalai. Lihat apa yang telah terjadi kepada gagasan 1Malaysia dan Islam Hadhari. Datang sahaja Persana Menteri (PM) baharu, hilang gagasan sebelum ini. Bayangkan berapa banyak tenaga dan wang ringgit telah dihabiskan membuat persediaan dan kempen-kempen. Alangkah indahnya, jika tenaga dan wang ringgit tersebut digunakan bagi tujuan lain, seperti membantu mereka yang memerlukan.

Justeru, Keluarga Malaysia perlu dimuktamadkan menjadi dasar negara dan diteruskan pada masa akan datang, tidak kira siapapun Perdana Menterinya. Kita tidak mahu, jika berlaku lagi pertukaran PM, kita akan menjadi satu lagi konsep atau gagasan baharu. Saya amat yakin, jika Anwar Ibrahim ditakdirkan menjadi PM, pasti tidak akan ada Keluarga Malaysia, tetapi Masyarakat Madani. Sampai bila kita mahu mewujudkan budaya sebegini. Jadi, bahan ketawa setiap masa.

Jangan sampai pisang berbuah dua kali. Dalam menghuraikan semangat Keluarga Malaysia, rakyat Malaysia mesti difahamkan maksud keluarga itu bukanlah samarata dan samarasa. Tetapi meletakkan sesuatu pada tempatnya atau memberikan hak kepada yang berhak. Kena bezakan antara equality (persamaan) dan equity (keadilan)

Equality atau samarata samarasa tidak boleh memberikan keadilan. Tetapi pastinya equity, boleh memberikan keadilan kerana ia membawa maksud memberikan hak kepada yang berhak.

Inilah bentuk Keluarga Malaysia yang telah berjaya dibentuk pada suatu masa dahulu sehingga negara mencapai kemerdekaan. Pemimpin negara kita faham apa makna equality dan begitu dalam memahami equity. Kontrak sosial yang telah disepakati dan diterima, menunjukkan betapa pentingnya equality dan equity difahami

Berbeza hari ini, kita mahu memahami equality, iaitu persamaan hak, dengan mengenepikan equity iaitu keadilan, memberikan hak kepada yang berhak.

Contoh, heboh diperkatakan kerajaan akan mengiktiraf UEC, Sijil Sekolah Persendirian Cina. Jika tidak diiktiraf sokongan kerajaan di Parlimen akan terjejas.

Dalam kata lain, jika UEC diiktiraf itu namanya keluarga Malaysia, jika tidak diiktiraf, maka ia bukan Keluarga Malaysia. Tengok betapa licik manipulasi dalam memberi makna keluarga Malaysia.

Ini bukan sifat pemimpin yang memahami apa maksud equality dan equity. Mereka langsung tidak melihat kepada sejarah kenapa perkara ini berlaku. Saya sudah jelaskan artikel terdahulu, tidak perlu diulangi lagi. Sistem Pendidikan perkauman ini sudah terkeluar daripada sistem. Tidak boleh diterima sama sekali. Pasti akan mengundang malapetaka.

Malapetaka besar kepada negara jika sistem pendidikan UEC diiktiraf

Sama juga tindakan hendak menyamakan sistem Pendidikan aliran kebangsaan dengan aliran vernakular. Sudah tentu berbeza. Ibarat mahu menyamakan kedudukan bangsa Melayu selaku Bahasa kebangsaan dengan Bahasa ibunda yang lain. Teramat malang sekali, apabila tidak ada penegasan dibuat. Menyamakan semua itu bukan semangat keluarga Malaysia, kerana di situ tidak ada equity.

Cuba kita lihat dalam bidang sukan, adakah wujud keluarga Malaysia? Semakin lama kita merdeka, keluarga sukan kita semakin menjadi bersifat perkauman. Sukan bolasepak misalnya, sekitar tahun 1970-an dan 1980-an, kita lihat padang bola sepak penuh dengan warna. Maka tidak hairan kita boleh pergi sampai keringkat Asia, Piala Dunia. Kita ada Mokhtar Dahari, Soh China, Santokh Singh, James Wong, Arumugam dan lain-lain. Begitulah warna-warna sukan Ketika itu

Hari ini, boleh sepak dipenuhi dengan satu warna. Maka tidak hairanlah, sekadar boleh pergi peringkat Asia Tenggara, sehingga mendapat 10-0. Inilah nasib sukan kita.

Begitu juga dengan sukan-sukan yang lain, sukan badminton, bola keranjang, sepak raga dan banyak lagi, penuh dengan satu warna. Kalau dahulu sukan menyatukan, tetapi tidak kini. Kita menjadi hairan, kenapa keluarga Malaysia semakin hari, semakin bersifat perkauman, bukan menjadi keluarga perpaduan seperti yang diidamkan dalam pembinaan negara bangsa.

Banyak lagi bidang lain yang tidak perlu diceritakan di sini. Dalam kata lain, acuan asasnya terlalu perkauman. Setiap bangsa ada media tersendiri, akhbar sendiri, radio sendiri, TV sendiri, NGO tersendiri, parti politik tersendiri. Hatta, institusi Pendidikan berasaskan kaum

Bermula sekolah peringkat rendah, menengah, sehingga ke universiti. Tidak mencerminkan keluarga Malaysia

Universiti dan Kolej Universiti, sangat bersifat perkauman, Kolej Universiti New era, Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman, Universiti Tunku Abdul Rahman, Universiti AIMST dan banyak lagi universiti swasta.

Kita amat hairan, kenapa kita benarkan NGO dan parti politik perkauman memiliki universiti berasaskan bangsa mereka. Perkara ini tidak pernah berlaku dalam dunia luar, kecuali negara kita yang pelik ini.

Akhirnya, marilah kita melakukan muhasabah dalam melahirkan keluarga Malaysia. Sedap didengar tetapi bukan mudah untuk dilaksanakan selagi kita tidak memahami maksud persamaan (equality) dan keadilan (equity).

Perkara-perkara seperti kedudukan agama Islam (tanpa nafikan hak agama lain), hak istimewa Melayu dan Bumiputera, kedudukan Bahasa Melayu, kedudukan raja-raja Melayu, itulah equity, tidak boleh dituntut menjadi equality. Jika asas ini difahami, amanlah keluarga Malaysia, jika tidak berantakan.

Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button