Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Tambah baik SOP Parlimen kekang penularan, pastikan persidangan selamat

Ahli Parlimen diingatkan tidak tanggal pelitup muka ketika berbahas

KUALA LUMPUR, 7 Safar 1443H, Selasa – Prosedur operasi standard (SOP) di bangunan Parlimen ditambah baik bagi mengekang penularan wabak COVID-19 serta memastikan persidangan Dewan Rakyat kali ini berjalan dengan selamat, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun.

Beliau berkata beberapa perkara dipersetujui dalam Mesyuarat Jawatankuasa Dewan semalam, antaranya mengenai SOP pergerakan warga Parlimen termasuk mewajibkan ujian RTK Antigen Saliva (sampel air liur) dijalankan secara berkala pada setiap Isnin dan Rabu.

“Ujian pertama akan dilakukan esok (Rabu). Turut dipersetujui, carta alir mengenai tatacara pengurusan individu yang memasuki kompleks Parlimen. Selain itu, Ahli-ahli Yang Berhormat berstatus HSO (Perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah) disebabkan menjadi kontak rapat, akan diberi pilihan untuk sesi undian dengan memakai PPE. Ini pernah dilakukan pada 14 dan 15 Dis lepas.

“Sistem penggiliran (Ahli Parlimen) dalam Dewan Rakyat dilakukan setiap satu jam sebagai langkah mengekang penularan,” katanya dalam pemasyhuran hari pertama persidangan Penggal Keempat Parlimen Ke-14 hari ini.

Azhar berkata mesyuarat dewan itu dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Datuk Seri Shahidan Kassim (BN-Arau); Alice Lau Kiong Yien (PH-Lanang); Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai); dan Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli (PH-Lumut).

Selain itu, beliau mengingatkan semua Ahli Parlimen untuk tidak menanggalkan pelitup muka ketika bercakap atau berbahas serta menggalakkan pemakaian pelitup muka berganda.

“Pengurusan Parlimen Malaysia juga membuat penambahbaikan kualiti udara. Saya berharap melalui penambahbaikan kualiti udara di dalam bangunan Parlimen dan pematuhan ketat SOP oleh semua warga Parlimen, ia dapat melindungi kita daripada wabak penyakit ini,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button