Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Afghanistan buka semula sekolah untuk pelajar lelaki bermula Sabtu

Pengumuman tidak menyebut bila sekolah untuk wanita akan dibuka

KABUL, 11 Safar 1443H, Sabtu – Semua sekolah dan madrasah di Afghanistan akan dibuka semula untuk pelajar lelaki, bermula Sabtu, memetik pengumuman kerajaan sementara Taliban.

“Sekolah menengah dan rendah serta madrasah telah dimaklumkan mengenai perkara berkenaan dan pembelajaran boleh bermula pada 18 September,” menurut pengumuman itu lapor Agensi Anadolu.

Bagaimanapun, pengumuman yang dibuat pada Jumaat itu tidak menyebut bila sekolah untuk wanita akan dibuka. Sebelum ini sesi pembelajaran untuk pelajar dan murid perempuan di kelas satu hingga enam telah dibuka semula.

Kerajaan sementara sebelum ini dilaporkan membenarkan wanita untuk melanjutkan pendidikan tetapi pelajar lelaki dan wanita akan diasingkan selain perlu mematuhi etika pakaian yang ditetapkan.

Semasa pemerintahan Taliban pada 1996 hingga 2001, wanita tidak dibenarkan ke sekolah. Taliban kembali memegang tampuk pemerintahan di Afghanistan pada Ogos dan membentuk kerajaan sementara, terdiri 33 anggota. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button