Berita Utama

Kerajaan tetap beri subsidi bagi kos haji

Kos sebenar kerjakan haji belum diputuskan dan akan dibincangkan

KOTA BHARU, 11 Safar 1443H, Sabtu – Kerajaan memberi jaminan subsidi mengerjakan haji akan dikekalkan meskipun kemungkinan berlaku peningkatan kos di masa hadapan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary.

Bagaimanapun, beliau berkata kos sebenar bagi mengerjakan haji belum diputuskan dan akan dibincangkan yang diharap tidak membebankan bakal haji.

Katanya kemungkinan peningkatan kos agak munasabah berdasarkan situasi semasa, namun percaya subsidi oleh kerajaan akan diteruskan.

“Dulu kos haji kira-kira RM24,000 tetapi kerajaan hanya mengutip sekitar RM9,980 dan selebihnya kerajaan tanggung.

“Sekarang kos meningkat terutamanya pada pasca pandemik (COVID-19) dengan perbelanjaan di luar negara juga meningkat,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Pelajar Baharu Institut Pengajian Tinggi Parlimen Pengkalan Chepa, di sini hari ini.

Ahmad Marzuk yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa berkata kerajaan memperuntukkan antara RM400 juta dan RM500 juta bagi subsidi haji tetapi kini perlu melihat situasi semasa.

“Biasanya bila hampir tiba musim haji akan keluar kos sebenar dan jemaah akan dimaklum lebih awal.

“Kita juga tahu kos haji sejak sekian lama tidak dinaikkan kerana waktu itu berdasarkan kepada kemampuan serta kedudukan kewangan kerajaan. Sekarang situasi ekonomi sudah berubah malah perbelanjaan di Arab Saudi juga meningkat,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button