Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Jangan sampai pejuang UEC jadi pemimpin, negara boleh pecah belah

Mereka ketepikan perkara paling asas, bahasa dan sejarah

BANGI, 14 Safar 1443H, Selasa – Tidak mustahil negara akan berpecah belah sekiranya pejuang-pejuang lulusan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) – yang nyata berkiblatkan China diangkat jadi pemimpin.

Lebih malang dan mungkin menjadi tragedi atau malapetaka sekiranya kerajaan membenarkan dan mengiktiraf UEC dilaksanakan di negara kita.

Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Haji Aminuddin Yahaya berkata, UEC mendewakan bahasa lain, mengagungkan sejarah mereka, jadi di mana sifat patriotisme sekiranya mereka berada dalam politik kita.

“Inikah pemimpin yang mengatakan mereka ingin perpaduan kaum, yang ingin harmonikan kaum, yang inginkan integrasi kaum.

“Kalau lahirlah mereka ini suatu hari nanti, memegang negara kita, apa akan jadi negara kita.

“Apakah negara kita hanya jadi boneka kepada negara lain,” soalnya dalam program eksklusif Pidato Pertiwi bertajuk ‘UEC Barah Perpaduan’, baru-baru ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pejuang-pejuang UEC yang kononnya mempunyai aspirasi memajukan negara, hakikatnya mengetepikan perkara paling fundamental sekali dalam pembentukan asas pembinaan kaum negara iaitu bahasa dan sejarah negara.

“Bukan kita nak ketepikan bahasa lain tetapi kita tak ada masalah dengan bahasa Cina ke India tetapi pokoknya jangan ketepikan bahasa Kebangsaan, ini yang jadi fundamental.

“Apa yang kita nak kita didik kepada anak-anak generasi masa depan,” katanya.

Pada masa sama beliau turut mempersoalkan apa akan jadi sekiranya anak-anak bangsa didoktrin dengan bahasa lain.

“Kalau mereka ini didoktrinkan dengan bahasa lain, sejarah lain, mana mungkin mereka ini dapat merasai cinta pada negara,” katanya.

Malah tegas Haji Aminuddin lagi, konsep Keluarga Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga tidak mungkin dapat dijayakan sekiranya perkara ini diteruskan, sebaliknya akan wujud keluarga pecah belah.

“Satu orang fikir pasal negara, satu lagi fikir negara lain, tidak mungkin akan wujud,” katanya.

Atas dasar itu, beliau menyeru supaya pemimpin melihat isu ini secara matang dan tidak terlalu pentingkan diri.

“Lihat secara matang, bukan kerana undi, kerana takut hilang kuasa dan sebagainya menyebabkan kita berkompromi dengan benda yang paling asas sekali dalam perjuangan kita,” katanya.

Pautan video:
https://www.facebook.com/2049757038611479/posts/2924979041089270/

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button