Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

AS bakal lulus AS$6.3 bilion tempatkan semula pelarian Afghanistan

Republikan menentang peruntukan meningkatkan jumlah hutang negara

WASHINGTON, 15 Safar 1443H, Rabu – Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) sedang dalam usaha meluluskan dana berjumlah AS$6.3 bilion untuk bantuan kecemasan menempatkan semula pelarian Afghanistan di negara ini selepas operasi pemindahan dari Kabul bulan lalu.

Dana tersebut adalah sebahagian daripada bantuan bencana yang lebih besar AS$28.6 bilion dan tagihan dana kerajaan yang diharapkan akan diluluskan di dewan pada hari Selasa malam – tetapi bakal menghadapi perdebatan yang kuat di Senat AS.

“Pembiayaan ini adalah untuk memastikan agensi-agensi kerajaan yang terlibat dalam proses penempatan semula, memiliki kemampuan yang diperlukan untuk membantu sekutu Afghanistan kita membangun kehidupan baru dalam keselamatan di Amerika Syarikat,” kata Perwakilan Deborah Ross, seorang Demokrat.

Sebilangan besar anggota Republikan di Kongres menyokong dana untuk pelarian Afghanistan, ribuan telah ditempatkan semula di AS hingga kini, termasuk penterjemah dan lain-lain yang membantu pasukan AS dalam misi 20 tahun negara itu di Afghanistan.

Tetapi jumlah pendanaan lebih besar menghadapi prospek yang tidak menentu di Senat AS, di mana Republikan menentang peruntukan yang meningkatkan jumlah hutang kewangan yang dapat dikeluarkan oleh Perbendaharaan AS.

Republikan mengkritik tindakan Presiden Joe Biden dalam penarikan tentera AS di Afghanistan, yang diselesaikan pada 30 Ogos, dengan menyifatkan ia tindakan yang kurang teratur.

Lebih daripada 120,000 rakyat Afghanistan dipindankan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul dalam operasi yang begitu huru-hara. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button