Berita UtamaDunia

Sokong sistem Israel, AS lulus AS$1 bilion dana tambahan Iron Dome

Peningkatan ketara sokongan AS kepada negara haram

WASHINGTON, 17 Safar 1443H, Jumaat – Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) meluluskan peruntukan tambahan sebanyak AS$1 bilion bagi dana pertahanan peluru berpandu Iron Dome Israel.

Penggubal undang-undang meluluskan rang undang-undang tersebut sekali gus membuka jalan peningkatan ketara dalam sokongan AS kepada sistem itu.

RUU itu akan diserahkan ke Senat dan berkemungkinan diluluskan dengan mudah sebelum dimasukkan ke dalam undang-undang oleh Presiden Joe Biden – yang memberi isyarat sokongan untuk bantuan tambahan itu.

Langkah itu dilakukan tatkala perdebatan yang semakin intensif mengenai sokongan AS terhadap Israel dan ketika semakin banyak suara progresif di Kongres meminta Biden untuk menetapkan bantuan AS kepada negara pengganas dalam rekod hak asasi manusia negara itu.

Awal minggu ini, kemasukan – dan pengecualian berikutnya – dana Iron Dome dari rang undang-undang yang berbeza menimbulkan ketegangan di Washington.

Peruntukan AS$1 bilion pertama kali dibangkitkan pada Selasa lalu dalam undang-undang Dewan Perwakilan yang diusulkan bertujuan untuk menyediakan dana kecemasan jangka pendek kepada kerajaan AS bagi mengelakkan penutupan.

Bagaimanapun, menjelang petang usul telah dikeluarkan tanpa penjelasan.

Pelbagai media media AS melaporkan bahawa penggubal undang-undang progresif bertanggungjawab untuk mengecualikan dana kepada Israel dari rang undang-undang Selasa lalu, tidak ada yang memuji tindakan itu.

Pengerusi Yayasan Perdamaian Timur Tengah (FMEP), Lara Friedman menyifatkan adalah ‘pelik’ untuk memasukkan AS$1 bilion kepada Israel dalam rang undang-undang umum yang dirancang untuk membiayai kerajaan AS untuk ‘terus menyala’.

Pemimpin demokratik, katanya, ingin ‘menghindari’ perbincangan dan perdebatan yang disertakan dengan proses perundangan khas dengan memasukkan bantuan kepada Israel dalam rang undang-undang pendanaan jangka pendek. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button