Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Agong, Raja Permaisuri berkenan lawat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di UK

Antara atur cara lawatan khas bermula 17 September lepas

KUALA LUMPUR, 18 Safar 1443H, Sabtu – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan berangkat melawat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Belgrave Square, London pada Jumaat.

Keberangkatan tiba Seri Paduka berdua pada 4.30 petang (waktu tempatan) disambut Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom Zakri Jaafar dan isteri, Nor Aini Abd Rahman serta para kakitangan Suruhanjaya Tinggi Malaysia.

Pada lawatan selama dua jam itu, Seri Paduka berdua telah berkenan menerima persembahan taklimat daripada Zakri.

“Menzahirkan keperibadian tinggi baginda berdua, Seri Paduka berdua turut berkenan meluangkan masa menyantuni dan beramah mesra dengan komuniti rakyat Malaysia di London pada Majlis Santapan Teh Diraja,” menurut Istana Negara menerusi kenyataan dalam laman Facebook hari ini.

Lawatan ke Suruhanjaya Tinggi Malaysia dan sesi bersama rakyat Malaysia di London itu adalah antara atur cara Lawatan Khas Seri Paduka berdua ke United Kingdom (UK) selama 10 hari bermula 17 September lepas.

Menurut Istana Negara, hari ini, Al-Sultan Abdullah dijadual berangkat melawat Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak di Brickendonbury, Hertford manakala Tunku Hajah Azizah dijadual berangkat melawat Victoria and Albert Museum di London.

Dalam lawatan khas berkenaan, Yang di-Pertuan Agong turut dijadual berangkat menghadiri Sandhurst Reunion Dinner di Akademi Tentera Diraja Sandhurst, Seri Paduka pernah menimba ilmu ketenteraan di akademi berkenaan dari 1978 hingga 1979.

Seri Paduka turut dijadual mengadakan pertemuan dengan Ketua Staf Pertahanan United Kingdom Sir General Nicholas Carter yang akan menyentuh hubungan kerjasama ketenteraan dua hala Malaysia dan United Kingdom.

Carter juga pernah menuntut di Akademi Tentera Diraja Sandhurst.

Usai lawatan khas itu, Seri Paduka berdua berkenan beristirahat di London bermula dari 27 September dan dijadual berangkat pulang ke tanah air pada 23 Oktober.

Lawatan khas itu merupakan kali kedua bagi Seri Paduka ke UK sejak dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 dengan lawatan khas pertama diadakan tujuh hari bermula 9 Disember 2019. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button