Berita Utama

59 staf hotel terkenal Langkawi positif COVID-19

249 jalani ujian saringan, tiga lagi tunggu keputusan

ALOR SETAR, 27 Safar 1443H, Isnin – 59 kakitangan sebuah hotel terkenal di Langkawi disahkan positif COVID-19, sekali gus operasi hotel berkenaan ditangguhkan sementara waktu.

Setakat ini, seramai 249 individu menjalani ujian saringan dengan tiga lagi masih menunggu keputusan, kata Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Othman Warijo.

Penularan jangkitan itu telah mewujudkan Kluster Dah Teluk Nibung sejak 1 Oktober lalu yang juga merupakan kluster tempat kerja.

“Siasatan awal mendapati penularan jangkitan disyaki bermula daripada komuniti, seterusnya merebak di tempat kerja.

“Bagaimanapun, sehingga kini penularan jangkitan adalah terkawal dan melibatkan pekerja tempatan serta kontak rapat ahli keluarga sahaja,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jabatan Kesihatan Negeri Kedah juga mengambil tindakan pantas mengenal pasti semua kontak rapat yang terlibat.

“Kesemua mereka telah diarahkan menjalani ujian saringan serta Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) selama 10 hari,” katanya.

Dalam pada itu, pihak pengurusan hotel mengambil inisitif untuk menutup operasi sebagai langkah keselamatan semua pihak.

“Pengurusan hotel bersetuju untuk menutup operasi mereka secara sukarela buat sementara waktu,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button