Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Jordan setuju bekal elektrik kepada Lubnan

Jordan, Lubnan dan Syria bincang rancangan sambung semula operasi elektrik

AMMAN, 30 Safar 1443H, Khamis – Jordan hari ini bersetuju untuk membekalkan Lubnan dengan bekalan elektrik melalui Syria, beberapa minggu setelah Mesir bersetuju untuk membekalkan Beirut dengan gas.

Pengumuman itu dibuat setelah Menteri Tenaga Jordan, Lubnan dan Syria bertemu di Amman untuk membincangkan rancangan kerja menyambung semula operasi sambungan elektrik antara Jordan dan Syria.

Menteri Tenaga Lubnan, Walid Fayad mengatakan peta jalan telah dipersetujui untuk mengelakkan halangan teknikal, sambil menambah bahawa langkah seterusnya adalah menumpukan pencarian dana untuk perjanjian itu dari Bank Dunia.

Jordan dan Syria mempunyai sambungan elektrik melalui saluran transmisi 400 kV yang diwujudkan pada tahun 2001, tetapi ia tidak berfungsi sejak 2012 kerana alasan teknikal.

Sementara itu, Syria mempunyai talian bersambung dengan Lubnan dengan saluran transmisi 400 kV, 230 kV dan 66 kV.

Pada hari Ahad, Presiden Syria, Bashar Al-Assad dan Raja Jordan, Abdullah II mengadakan perbualan telefon, komunikasi terbuka pertama mereka dalam satu dekad sejak perang saudara Syria meletus.

Satu lagi tanda hubungan yang hangat antara negara-negara jiran setelah Amman memutuskan hubungan dengan Damsyik ekoran kempen kejamnya untuk menghentikan protes prodemokrasi.

Minggu lalu, Jordan membuka semula jalan sempadan utamanya dengan Syria dan, bulan lalu, syarikat penerbangan utama, Royal Jordanian, mengumumkan penyambungan semula penerbangan terus ke Damsyik.  

Amman juga telah bergabung dalam usaha untuk menyokong kembali Damsyik ke Liga Arab. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button