Berita UtamaDunia

AS, Taliban bakal adakan perbincangan di Doha

Pertemuan berkenaan adalah kesinambungan hubungan pragmatik dengan Taliban

WASHINGTON, 2 Rabiulawal 1443H, Sabtu – Delegasi Amerika Syarikat (AS) dijangka berlepas ke Doha, Qatar, pada hujung minggu untuk mengadakan pertemuan dengan pegawai kanan Taliban, lapor Agensi Berita Xinhua memetik Jabatan Negara.

“Pertemuan itu adalah kesinambungan daripada hubungan pragmatik dengan Taliban membabitkan isu-isu yang menjadi kepentingan negara AS. Ia bukan mengenai pemberian pengiktirafan atau legitimasi,” kata jurucakap Jabatan Negara kepada wartawan.

Jurucakap itu berkata antara agenda utama pertemuan adalah mencari jalan untuk keluar secara selamat dari Afghanistan untuk AS dan warga asing lain serta rakyat Afghanistan yang mahu meninggalkan negara berkenaan.

Pertemuan itu juga akan membincangkan mengenai komitmen Taliban untuk tidak membenarkan pengganas menjadikan negara Afghanistan bagi mengancam keselamatan AS atau sekutunya.

Agenda lain termasuk mengenai hak wanita dan remaja, membentuk kerajaan yang inklusif, dan membenarkan agensi kemanusiaan masuk ke kawasan yang memerlukan bantuan.

Menurut laporan media, delegasi AS terdiri pegawai dari Agensi Perisikan, Jabatan Negara dan Agensi Pembangunan Antarabangsa AS.

Pertemuan itu bakal menjadi mesyuarat yang pertama antara AS dan Taliban sejak pengunduran AS dari Afghanistan sejak Ogos lepas. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button