Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Parti baharu suburkan proses demokrasi cuma jangan jadi proksi

Elakkan hambur kata-kata menyakitkan hati

BANGI, 4 Rabiulawal 1443H, Isnin – Kewujudan parti-parti baharu dilihat mampu menyuburkan proses demokrasi kerana memberi lebih banyak pilihan kepada pengundi.

Namun, pada masa sama dibimbangi hanya dijadikan sebagai proksi kepada sesetengah pihak, Tegas Ketua Dewan Pemuda Ikatan Malaysia (DPIM), Shahir Adnan.

“Semangat yang ditunjukkan ini bersesuaian dengan nilai-nilai negara kita untuk menyuarakan keluh kesah rakyat dan denyut nadi anak muda.

“Sejauh manakah golongan B40 dan M40 diwakili di dalam Jawatankuasa Penaja parti tersebut. Ratanya-ratanya seperti golongan T20 yang menjadi pemimpin Parti Kuasa Rakyat.

“Dewan Pemuda Ikatan Malaysia berharap semua parti politik tanpa mengira kecenderungan kepada kerajaan atau di pihak pembangkang, perlu mendahulukan rakyat,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Shahir menegaskan, semua pihak perlu mengamalkan politik matang dan menghindari diri daripada menghamburkan kata-kata yang menyakitkan hati parti lain.

Mencemuh dan menunding jari kepada parti lain menunjukkan ketidakmatangan politik, walaupun sebilangan besar mereka adalah pemimpin berpengalaman warga emas.

“Rakyat terutama pengundi baharu bakal menghukum pemimpin sebegini,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button