Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Masjid terbesar di Jerman kini dibenar laung azan Jumaat

Namun perlu patuh had jumlah pembesar suara

BERLIN, 5 Rabiulawal 1443H, Selasa – Masjid terbesar di Jerman dibenarkan melaungkan azan menggunakan pembesar pada Jumaat selepas perjanjian antara bandar Cologne dan penduduk Islam untuk melonggarkan sekatan.

Semua 35 buah masjid di Cologne dibenarkan melaungkan azan solat hingga lima minit pada Jumaat antara tengah hari dan jam 3 petang di bawah inisiatif dua tahun.

Ia termasuk Masjid Pusat Cologne – yang dibuka pada 2018 selepas menjadi titik panas sentimen anti-muslim dari pihak kanan, terutama berikutan kemasukan pencari suaka pada 2015-2016.

“Membenarkan laungan muazin adalah tanda hormat bagi saya.

“Ini menunjukkan bahawa kepelbagaian dihargai dan menetap di Cologne,” kata Datuk Bandar, Henriette Reker di akaun Twitter

Ketika kontroversi mengenai pembangunan masjid besar, para penyokong memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pihaknya tidak akan secara rutin melaungkan azan – yang didengari lima kali sehari di negara muslim.

Bandar itu berkata, masjid yang ingin melaungkan azan pada tengah hari Jumaat harus mematuhi had jumlah pembesar suara mereka dan memaklumkan kepada kejiranan terlebih dahulu.

Kira-kira 4.5 juta umat Islam tinggal di Jerman, kumpulan minoriti agama terbesar. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button