Berita UtamaDunia

Konflik di Yaman semakin ganas

Lebih 20 juta rakyat perlukan bantuan kemanusiaan

ADEN, 8 Rabiulawal 1443H, Jumaat – Ekonomi Yaman runtuh, krisis kemanusiaan semakin buruk bahkan konflik di negara termiskin rantau Arab itu semakin ganas, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Penolong Setiausaha Agung (Kemanusiaan) PBB, Ramesh Rajasingham berkata, lebih 20 juta rakyat Yaman – dua pertiga daripada penduduk – memerlukan bantuan kemanusiaan, bahkan agensi bantuan.

Agensi bantuan kini membantu hampir 13 juta rakyat di seluruh negara, tiga juta lebih banyak daripada beberapa bulan yang lalu, katanya.

“Penilaian terbaik kami adalah pengembangan ini telah banyak mengurangkan risiko kelaparan berskala besar,” katanya.

Beliau bagaimanapun memberi amaran bahawa agensi bantuan tidak memiliki dana yang cukup untuk terus mencapai skala itu dan ‘dalam beberapa minggu dan bulan mendatang, hinggalah empat juta rakyat dapat melihat bantuan makanan mereka berkurang.’

Katanya, pada akhir tahun, jumlah itu boleh meningkat kepada lima juta orang.

“Kami menggesa semua pihak untuk melakukan segala yang boleh bagi mempertahankan momentum yang kami bangunkan selama beberapa bulan terakhir dan mengatasi kebuluran,” kata Ramesh.

Yaman dilanda perang saudara sejak 2014 ketika pemberontak Houthi yang disokong Iran menguasai ibu kota Sanaa dan sebahagian besar bahagian utara negara itu, memaksa kerajaan yang diakui secara antarabangsa melarikan diri ke selatan, kemudian ke Arab Saudi.

Gabungan yang dipimpin Arab Saudi memasuki perang pada Mac 2015, yang disokong oleh Amerika Syarikat (AS), dalam usaha untuk mengembalikan Presiden Abed Rabbo Mansour Hadi berkuasa dan memberikan sokongan kepada pemerintahnya.

Walaupun kempen dan pertempuran darat tanpa henti, perang semakin merosot dan melahirkan krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

AS sejak itu menangguhkan pembabitan langsungnya dalam konflik tersebut. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button