Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Datuk antara ditahan langgar SOP di pusat hiburan Johor

29 orang ditangkap setelah didapati positif dadah

JOHOR BAHRU, 9 Rabiulawal 1443H, Sabtu – Seorang ahli perniagaan bergelar Datuk dan dua penjawat awam adalah antara 80 individu yang dikenakan notis kompaun dalam tiga serbuan berasingan di sekitar Johor Bahru dan Pasir Gudang, semalam.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, serbuan di pusat hiburan itu adalah sebahagian daripada Ops Noda, yang dijalankan antara jam 1 pagi hingga 11 malam pada hari Jumaat.

“Sebanyak 83 orang diperiksa dalam operasi itu dengan tiga daripadanya didapati bertindak sebagai penjaga di pusat-pusat itu, sementara 80 orang adalah pelanggan dan pekerja.

“Ketiga-tiga individu yang menjaga pusat hiburan itu dikenakan notis kompaun antara RM10,000 dan RM25,000 sementara pelanggan dan pekerja menerima notis kompaun antara RM2,000 hingga RM5,000, menjadikan jumlah keseluruhan menjadi RM357,000,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ayob Khan menyatakan bahawa individu yang terlibat berumur antara 16 dan 62 tahun.

Beliau berkata, serbuan pertama dilakukan di sebuah pusat hiburan di Stulang Laut di mana 50 individu diperiksa, termasuk seorang ahli perniagaan dengan gelaran Datuk dan dua penjawat awam.

“Datuk dan dua penjawat awam, bersama pelanggan lain menerima kompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah Fasa Tiga Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Sebanyak 29 orang yang diperiksa ditangkap setelah didapati positif dadah manakala 10 wanita asing ditangkap kerana tidak memiliki dokumen perjalanan,” katanya, sambil menambah bahawa seorang lelaki tempatan yang bertugas di premis itu juga ditangkap dalam serbuan itu.

Sementara itu, serbuan kedua berlaku di Taman Desa Jaya, Masai, sekitar jam 9.30 pagi Jumaat di mana 17 individu, termasuk tiga pekerja dan penjaga pusat hiburan, diperiksa.

“Ketiga-tiga pekerja, yang semuanya warga asing, ditangkap kerana tidak memiliki dokumen perjalanan dan bekerja tanpa izin.

“Sementara itu, 13 pelanggan dan orang yang menjaga pusat itu menerima notis kompaun,” katanya.

Beliau berkata, serbuan ketiga dilakukan di kawasan komersial di Johor Bahru di mana 16 individu diperiksa dan dikeluarkan notis kompaun.

“Dua pelanggan juga ditangkap kerana tidak dapat memberikan dokumen pengenalan diri semasa serbuan,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 6(2) Enakmen Hiburan Johor, Seksyen 269 Kanun Keseksaan, Seksyen 55B dan 6(1)(c) Akta Imigresen dan Seksyen 25 (n) Peraturan Pendaftaran Negara.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button