Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Kertas Pandora: PDRM terima 4 laporan

2 kertas siasatan telah dibuka berhubung perkara sama

KUALA LUMPUR, 9 Rabiulawal 1443H, Sabtu – Polis menerima empat laporan berkaitan pendedahan Kertas Pandora, dengan dua kertas siasatan dibuka berhubung perkara itu, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan.

Beliau berkata satu daripada kertas siasatan itu dirujuk kepada Bank Negara Malaysia (BNM) pada 14 Okt manakala satu lagi akan dirujuk kepada BNM pada Isnin (18 Okt) untuk siasatan lanjut.

“Polis turut melakukan rakaman percakapan pengadu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abd Jalil berkata dua lagi laporan yang diterima diklasifikasi sebagai tiada tindakan lanjut kerana berkaitan aktiviti penyerahan memorandum yang menggesa siasatan dilakukan.

Kertas Pandora adalah pendedahan berkaitan dokumen sulit golongan kaya dan berpengaruh dunia yang menyembunyikan kekayaan dengan menggunakan perkhidmatan ‘offshore’ atau syarikat berpangkalan di luar negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata kerajaan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang terlibat dalam pendedahan Kertas Pandora.

Pada Isnin lepas, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pula dilaporkan berkata BNM sedia bekerjasama dengan agensi penguat kuasa undang-undang untuk memantau dan menyiasat dokumen terkandung dalam Kertas Pandora yang membabitkan individu di negara ini. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button