Berita UtamaDunia

Vaksin Pfizer tunjuk keberkesanan 90.7 peratus terhadap kanak-kanak

Dorong tindak balas imun teguh pada mereka berumur 5 hingga 11 tahun

WASHINGTON, 16 Rabiulawal 1443H, Sabtu – Vaksin Pfizer menunjukkan keberkesanan 90.7 peratus terhadap coronavirus dalam percubaan klinikal kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kata pembuat ubat Amerika Syarikat (AS).

Seramai 16 kanak-kanak dalam percubaan telah menerima plasebo mendapat COVID-19, berbanding dengan tiga yang telah divaksinasi, kata Pfizer dalam dokumen taklimat yang diserahkan kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) AS.

Percubaan klinikal Pfizer pada mereka yang berumur lima hingga 11 tahun tidak dirancang terutamanya untuk mengukur keberkesanan terhadap virus.

Sebaliknya, ia membandingkan jumlah antibodi peneutralan yang disebabkan oleh vaksin pada kanak-kanak dengan tindak balas penerima yang lebih tua dalam percubaan dewasa mereka.

Berdasarkan keputusan tersebut, Pfizer dan BioNTech berkata bulan lalu bahawa vaksin COVID-19 mereka mendorong tindak balas imun yang teguh terhadap kanak-kanak.

Kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun diberi dua suntikan dos 10 mikrogram vaksin – sepertiga daripada ukuran dos yang diberikan kepada mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

Penasihat luar FDA dijadualkan bertemu pada Selasa ini untuk memilih sama ada akan mengesyorkan agar agensi itu membenarkan vaksin untuk kumpulan usia tersebut.

Kakitangan FDA dijangka menerbitkan ulasan mereka terhadap bukti yang dikemukakan oleh Pfizer pada Jumaat.

Pfizer berkata, pihaknya telah mengembangkan percubaan klinikal untuk meningkatkan data keselamatannya, lebih daripada menggandakan bilangan kanak-kanak yang didaftarkan.

Menurut dokumen taklimat, profil kejadian buruk dalam kumpulan kanak-kanak yang diperluas tidak menunjukkan masalah keselamatan baru dari vaksin.

Syarikat itu sebelum ini mengatakan bahawa profil keselamatan pada kumpulan umur pada umumnya setanding dengan kanak-kanak berumur 16 hingga 25 tahun. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button