Berita UtamaIstimewa

Larangan jual arak: MCA patut fikir keselamatan rakyat, bukan untungkan kapitalis

Usaha salah guna konsep Keluarga Malaysia demi agenda peribadi

Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

BANGI, 28 Rabiulawal 1443H, Khamis – MCA sebagai parti politik sepatutnya membawa kebaikan dan mengutamakan kepentingan rakyat, bukan menjadi sebuah parti yang diperkudakan oleh puak kapitalis.

Presiden Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA), Ustaz Haji Zamani Ibrahim berkata demikian susulan kelantangan MCA membantah larangan penjualan minuman keras, arak (liquor) yang memabukkan di kedai runcit, serbaneka dan kedai ubat Cina yang mula berkuat kuasa 1 November lalu. 

Beliau mendakwa, adalah dikesali apabila MCA sanggup bertindak songsang dengan terus menerus mengutamakan kapitalis berbanding kepentingan rakyat yang mahu hidup dalam keadaan lebih selamat.

Malah, MCA sengaja ‘menyalahgunakan’ konsep ‘Keluarga Malaysia’ yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagi mempertahankan penjualan arak.

“MCA jangan sesekali cuba membawa naratif songsang kepada maksud Keluarga Malaysia. Negara kita adalah sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Islam dan ini mesti dihormati oleh semua kaum. 

“Bukan sahaja Islam, bahkan tidak ada satu agama pun yang membenarkan penganutnya minum arak. 

“Saya tidak tahu agama apa yang dianuti oleh pemimpin MCA sehingga seolah-olah MCA membawa agenda mempromosikan arak di negara ini,” katanya.

Demi keselamatan orang ramai, Ustaz Zamani menegaskan, kerajaan mesti melihat isu ini secara sihat. 

Bahkan, katanya lagi, pengharaman penjualan arak sepatutnya telah lama dilaksanakan di negara ini dan sebarang agenda songsang mesti ditegur dengan berani.

“Kerajaan tidak boleh berlembut dengan desakan MCA, ini kerana sudah jelas apa yang diperjuangkan oleh MCA adalah satu yang sangat bercanggah dengan konsep Keluarga Malaysia sebuah negara Islam,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button