Berita Utama

Buli pengaruh budaya Barat, hentikan tradisi haram ini!

Kematian Zulfarhan buka mata masyarakat kejamnya gejala buli

Oleh Zuhayati Yazid

BANGI, 29 Rabiulawal 1443H, Jumaat – Pasukan khas perlu dibentuk bagi menyiasat gejala buli terutama di institusi pengajian tinggi (IPT) bagi mengelakkan tragedi sadis seperti kes Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain berulang.

Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah berkata, pengaruh buli yang berlaku hakikatnya bukan budaya orang Melayu, sebaliknya tradisi budaya haram dari Barat.

Penderaan dalam buli itu sendiri sangat bertentangan dalam ajaran Islam, bahkan agama lain turut melarang mencederakan orang lain sehingga boleh menyebabkan kematian.

“Kenapa perlu teruskan budaya Barat yang tidak sesuai dengan gaya hidup kita walaupun kononnya dianggap normal.

“Kita bimbang buli dijadikan alasan untuk mereka membalas dendam,” katanya dalam siaran Buletin TV pertiwi malam ini.

Beliau mengakui, kes buli membabitkan Allahyarham Zulfarhan telah membuka mata masyarakat dan ramai pihak betapa bahayanya jenayah ini.

“Saya sendiri berpengalaman apabila ada pelajar datang dan berkongsi pengalaman menjadi mangsa buli malah ada yang lebih teruk.

“Namun kejadian Zulfarhan ini telah buktikan kepada kita bahawa gejala buli perlu dipandang serius, jangan buat sambil lewa,” katanya.

Kes Allahyarham Zulfarhan menjadi perhatian selepas Mahkamah Tinggi memutuskan enam penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) didapati bersalah menyebabkan kematian tanpa niat terhadap mangsa, empat tahun lepas.

Mereka dituduh dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap mangsa, untuk mendapatkan pengakuan bahawa dia telah mencuri komputer riba.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di dalam bilik 03-05, blok penginapan asrama Jebat universiti itu di Kem Perdana, Sungai Besi antara 2.30 pagi hingga 5.30 pagi 21 Mei 2017.

Zulfarhan Osman meninggal dunia di Hospital Serdang pada 1 Jun 2017.

Pautan:
https://www.facebook.com/2049757038611479/posts/2959082337678940/

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button