Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Jumlah mangsa banjir di Kedah sedikit meningkat pagi ini

Kota Setar catat jumlah mangsa tertinggi

ALOR SETAR, 29 Rabiulawal 1443H, Jumaat – Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Kedah meningkat kepada 954 orang daripada 266 keluarga pagi ini berbanding 932 orang daripada 262 keluarga petang semalam.

Ketua Bahagian Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Mohd Muaz Mohd Yusof berkata, setakat 8 pagi tadi sebanyak 13 pusat pemindahan sementara (PPS) beroperasi di lima daerah di negeri ini.

“Satu PPS di Pokok Sena iaitu Surau Kampung Permatang Limau yang menempatkan 25 mangsa ditutup pada 6 petang semalam, manakala satu PPS di Baling iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Tembak A dibuka semula 5.45 pagi tadi bagi menempatkan 10 mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Muaz berkata, daerah Kota Setar mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu 592 orang daripada 174 keluarga yang ditempatkan di tujuh PPS.

Kesemua PPS tersebut adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Convent, SK Titi Gajah, SK Convent, SK Haji Wahab, SK Darul Hikmah, SK Suka Menanti dan SK Langgar.

Daerah Pendang pula mencatatkan seramai 287 mangsa daripada 75 keluarga yang ditempatkan di dua PPS iaitu Dewan Rakan Sukan, Tanah Merah dan Dewan Cenderawasih.

Katanya, hanya terdapat satu PPS masih beroperasi di Pokok Sena iaitu SK Tualang yang menempatkan seramai 10 mangsa daripada tiga keluarga manakala di Kubang Pasu, seramai 55 mangsa daripada 14 keluarga ditempatkan di dua PPS iaitu Dewan Kampung Tradisi Lembah Keriang dan SK Malau. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button