Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Puluhan ribu rakyat Sudan bantah perjanjian antara PM-tentera

Tuntut keadilan peserta yang terbunuh dalam demonstrasi

KHARTOUM, 21 Rabiulakhir 1443H, Jumaat – Puluhan ribu rakyat mengadakan demonstrasi di jalan Khartoum dan bandar lain, memberi tekanan terhadap pemimpin tentera selepas memeterai perjanjian untuk membawa pulang Perdana Menteri yang digulingkan dalam rampasan kuasa bulan lalu.

Parti politik terkemuka dan gerakan protes menentang keputusan Perdana Menteri, Abdalla Hamdok pada Ahad untuk menandatangani perjanjian itu dengan tentera.

Sesetengah pihak menggelarnya sebagai pengkhianatan atau mengatakan ia menyediakan perlindungan politik untuk pengambilalihan.

“Revolusi adalah revolusi rakyat. Tentera kembali ke berek!” laungan penunjuk perasaan di Al Daim, daerah kelas pekerja Khartoum.

Peserta protes turut meminta keadilan untuk mereka yang terbunuh dalam demonstrasi sebelum ini.

Penunjuk perasaan juga menutup jalan utama di kejiranan Sahafa di ibu negara.

Sambil membawa bendera Sudan, mereka melaungkan “Burhan anda tidak akan memerintah. Tunduk dengan pemerintahan tentera,” merujuk kepada pemimpin tentera Sudan Abdel Fattah al-Burhan.

Siaran langsung langsung di media sosial turut menunjukkan protes di bandar termasuk Port Sudan, Kassala, Wad Madani dan El Geneina di Darfur Barat.

Dalam perkembangan lain, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, laporan menunjukkan sekurang-kurangnya 43 orang terbunuh dalam keganasan antara kaum di Jebel Moon di Darfur Barat sejak 17 November, dengan 46 kampung dibakar dan dirompak.

“Kami juga bimbang dengan laporan rogol yang dilakukan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan serta laporan 20 kanak-kanak hilang,” kata misi PBB di Sudan, meminta kerajaan dan kumpulan bersenjata yang menandatangani perjanjian damai tahun lalu untuk melindungi orang awam. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button