Berita Utama

Demi undi Melayu DAP boleh pula guna papan tanda Jawi?

'Kalau kena tang depa, menggelupur kepanasan': BERJASA

BANGI, 24 Rabiulakhir 1443H, Isnin – Sikap DAP yang berat sebelah dan rasis terhadap apa jua usaha untuk memperkukuhkan kedudukan tulisan Jawi di negara ini diketahui ramai pihak.

Namun apa yang peliknya, sesuatu perkara menjadi tentangan hebat boleh berubah sekelip mata sekiranya ia mendatangkan manfaat.

Sebagai contoh gambar dimuat naik Ketua Penerangan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA), Hazwan Mohamad di laman sosial Telegram beliau yang memaparkan papan tanda DAP Kelantan menggunakan tulisan Jawi. 

“Kalau kena tang depa, menggelupur kepanasan. 

“Tetapi kalau bagi manfaat pada mereka untuk kaut undi orang Melayu, semua tak apa bagi mereka,” katanya dalam satu kenyataan ringkas, hari ini.

Kesal dengan situasi itu, Hazwan meminta supaya parti-parti berunsurkan perkauman terutama sekali DAP, MCA termasuk pertubuhan-pertubuhan Cina agar menyedari hakikat bahawa mereka bertapak di bumi Malaysia.

“Sudah-sudahlah wahai DAP, MCA, Dong Jiao Zhong, terimalah kenyataan bahawa negara yang kamu duduk hari ini mesti punyai identiti nasional yang satu yang kamu tidak boleh benci dan tidak boleh tolak sama sekali,” katanya.

Terdahulu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bilut, Lee Chin Chen menyatakan rasa tidak berpuas hati apabila Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Pahang memanfaatkan status bantuan penuh kerajaan untuk menggantikan tulisan Cina pada papan tanda sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dengan tulisan Jawi.

Chin Chen yang merupakan Ketua Pembangkang DUN Pahang membidas tindakan menukar papan tanda dua buah SJKC di Pekan.

Dakwanya, tindakan itu mencabar kesabaran masyarakat pelbagai kaum dan mengambil ringan muafakat sedia ada.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button