Berita Utama

Kewangan sosial Islam dapat beri sokongan kepada pengurangan kadar kemiskinan

Ianya berpotensi dan dapat sedia sokongan yang diperlukan

KUALA LUMPUR, 28 Rabiulakhir 1443H, Jumaat – Kewangan sosial Islam mempunyai potensi dan sesuai untuk menyediakan sokongan yang diperlukan untuk pembasmian kemiskinan dan pemulihan ekonomi pasca-pandemik COVID-19, kata Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Timbalan Ketua Eksekutif SC, Datuk Zainal Izlan Zainal Abidin berkata dalam bidang kewangan sosial, SC telah memperkenalkan rangka kerja untuk memudahkan penggunaan instrumen pasaran modal untuk menyokong dan memacu kemasukan kewangan dan impak sosial seperti sukuk Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) dan dana bercirikan wakaf.

“Melangkah ke hadapan, SC akan memberi tumpuan untuk meningkatkan ekosistem pasaran modal Islam agar lebih kondusif untuk pelaburan berimpak untuk memudahkan penyepaduan penilaian impak dengan instrumen kewangan sosial Islam.

“Ini akan membolehkan pelaburan impak yang boleh diukur dalam bidang pembangunan sosioekonomi dengan itu memastikan pelabur dapat mengukur sama ada modal yang dilaburkan telah mencapai objektif yang diingini,” katanya dalam ucaptamanya pada sesi webinar ‘Leveraging Islamic Finance to Develop a Sustainable Capital Market: The Malaysian Experience’, hari ini.

Selain daripada peraturan dan rangka kerja, Zainal berkata pemboleh utama dalam pembangunan ekosistem kewangan dan pelaburan mampan holistik adalah memastikan semua segmen sektor kewangan dilengkapi dengan kemahiran dan kepakaran teknikal yang diperlukan untuk memudahkan inovasi produk.

Sehubungan itu, beliau berkata Pasaran Modal Malaysia menyokong inisiatif SC untuk membangunkan kepakaran pengantara pasaran modal dalam kewangan mampan dan pelaburan melalui tiga pusat kecemerlangan (COE).

“COE ini menyokong pembangunan kapasiti dan mempamerkan rekod prestasi tiga kumpulan pemegang kepentingan utama: syarikat; pemilik aset dan pengurus aset; dan pengantara sektor kewangan,” katanya.

Pada September, beliau berkata SC melancarkan Pelan Induk Pasaran Modal 3 (CMP3) ketiganya, yang akan berfungsi sebagai rangka kerja strategik untuk meneruskan pembangunan pasaran modal Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Pembangunan ekonomi di Malaysia telah dirangsang oleh pelbagai jenis industri, antaranya telah mula mengamalkan amalan mampan dan banyak yang berpotensi untuk melakukannya. Dalam perkara ini, perjalanan kemampanan untuk Malaysia harus sesuai dengan tujuan.

“Dalam mengutamakan agenda kemampanan, kami percaya bahawa pasaran modal boleh memainkan peranan penting dalam membiayai industri dan perniagaan dalam strategi mereka untuk beralih ke arah amalan yang lebih mampan dengan meluaskan rangkaian instrumen pasaran modal untuk memenuhi keperluan ini,” katanya.

Zainal berkata pembangunan kewangan peralihan untuk menyokong komitmen Malaysia ke arah neutral karbon merupakan bidang tumpuan yang telah diketengahkan oleh SC dalam CMP3.

Beliau berkata objektifnya adalah untuk memudahkan industri dan perniagaan menjadi kurang intensif karbon dan beralih kepada ekonomi yang lebih berdaya tahan, mampan dan rendah karbon.

“CMP3 juga mengiktiraf bahawa pemboleh penting dalam bidang yang baharu ini ialah ketersediaan pendedahan dan data yang tepat pada masanya, konsisten dan tepat yang relevan dalam membantu pihak berkepentingan mengenal pasti risiko dan peluang dengan lebih baik, oleh itu membuat keputusan yang lebih termaklum.

“SC akan menilai inisiatif yang sesuai yang akan seiring dengan piawaian antarabangsa untuk menggalakkan penerimaan lebih banyak dan kebolehbandingan amalan pendedahan serta pada masa yang sama mengurangkan risiko manipulasi inisiatif hijau,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button