Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaIstimewa

‘Cuti beramai-ramai jika isu tindas rider P-Hailing tak diendah kerajaan’

Kementerian mana patut tanggungjawab, desak tindakan segera

BANGI, 30 Rabiulakhir 1443H, Ahad – Bukan hanya ditekan sistem seliaan yang tidak terkawal, golongan penghantar makanan (P-Hailing) juga berdepan penindasan berkaitan hak beragama.

Sudahlah tidak dilindungi sebagai hak pekerja, golongan ‘rider’ ini juga dinafikan tanggungjawab terhadap tuntutan agama, khususnya membabitkan solat.

Sebelum ini, rider beragama Islam mendakwa, mereka berisiko menghadapi kejatuhan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) sekiranya berhenti untuk menunaikan solat serta menolak mengambil pesanan berasaskan babi.

Atas sebab itu, Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) berjanji untuk mengetengahkan isu ini, kerana percaya selagi tiada penyeliaan dan kawalan khusus oleh mana-mana kementerian terhadap industri P-Hailing, nasib rider tidak akan terbela. 

Bagaimanapun, Pengerusi PEMBELA, Haji Aminuddin Yahaya tertanya-tanya kementerian khusus manakah yang sepatutnya bertanggungjawab ke atas industri P-Hailing di negara ini.

“Apakah Kementerian Sumber Manusia? Apakah Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna atau Kementerian Pengangkutan?

“Kalau ada isu meletus, menteri-menteri akan main ‘passing-passing’ ke sini sana konon bukan bidang kuasa kami sampailah isu itu disenyapkan,” katanya dalam kenyataan. 

Mengulas lanjut, Haji Aminuddin mendedahkan mengakui terdapat ‘rider’ terpaksa berkongsi helah untuk solat ketika bekerja tanpa dikurangkan KPI. 

“Nak solat pun takkanlah terpaksa berhelah dan curi-curi? Ini sangat menyedihkan.

“Menteri agama mesti campur tangan dalam isu ini juga kerana sudah masuk isu halal haram dan hak untuk solat,” katanya. 

Beliau turut kesal apabila golongan penghantar makanan juga tidak dilindungi insurans dan tiada caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) serta Perkeso, kononnya kerana mereka dianggap bukan pekerja syarikat.

“Memang itulah yang terjadi pun kerana sudah dua kes pihak kami bantu yang melibatkan adik-adik Rider, syarikat tak ambil tanggungjawab langsung pun. 

“Syarikat pun tidak ‘dikacau’ pun apabila rider-rider mereka kena kes mahkamah. Kerana apa? Kerana tiada regulasi dan polisi yang jelas,” katanya. 

Justeru, beliau menggesa kerajaan segera mengambil tindakan dengan membuat polisi serta dasar khusus untuk melindungi hak industri p-hailing.

“Parlimen itu tempat buat polisi dan dasar, bukan bergaduh atau buat drama. Para Rider sebenarnya saya anggap sebagai frontliner juga, hero yang tidak didendang.

“Jika tidak, mungkin tiba masanya untuk adik-adik Rider bersolidariti beramai-ramai ‘ambil cuti’ sebentar, kita tengok apa jadi dengan syarikat-syarikat gergasi yang angkuh itu. 

‘Ambil cuti’ tak salah kan? Lagipun mereka bukannya pekerja syarikat yang diiktiraf dan ada jaminan apa-apa dari syarikat pun,” katanya.

Pautan berkaitan:

PEMBELA syor akta khas p-hailing lindungi ‘rider’ ditindas

PEMBELA syor akta khas p-hailing lindungi ‘rider’ ditindas

PEMBELA syor akta khas p-hailing lindungi ‘rider’ ditindas

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button