Berita UtamaDunia

Suu Kyi dijatuhi hukuman penjara 4 tahun

Atas kesalahan 'menghasut' dan langgar sekatan COVID-19

YANGON,  1 Jamadilawal 1443H, Isnin – Sebuah mahkamah tentera di Myanmar pada Isnin menjatuhkan hukuman penjara empat tahun kepada Aung San Suu Kyi, atas kesalahan “menghasut” dan melanggar sekatan COVID-19.

Bekas Presiden Win Myint turut dijatuhi hukuman penjara empat tahun oleh mahkamah di Naypyidaw, itu, lapor Agensi Anadolu memetik The Irrawaddy.

Suu Kyi, 76, dan Myint adalah antara ratusan yang ditahan sejak junta Myanmar merampas kuasa pada Februari lepas, yang mencetuskan tunjuk perasaan besar-besaran.

“Kenyataan menghasut,” yang disebut dalam pertuduhan itu, dimuat naik di halaman Facebook parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) selepas Suu Kyi dan pemimpin parti lain ditahan tentera.

Sementara itu, pertuduhan mengenai pelanggaran sekatan COVID-19 bermula sejak kempen pilihan raya Suu Kyi.
Pemimpin yang digulingkan itu sepatutnya memulakan penggal keduanya selepas memenangi pilihan raya pada November 2020.

 

Dilaporkan tentera junta telah membunuh kira-kira 1,000 orang dan menahan 5,400 lagi semasa demonstrasi antirampasan kuasa. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button