Berita UtamaDunia

Kes Omicron berganda setiap 3 hari

Menular dengan cepat, kemasukan ke hospital terus meningkat

GENEVA, 14 Jamadilawal 1443H, Ahad – Varian Omicron dilaporkan di 89 negara dan jumlah kes meningkat dua kali ganda dalam satu setengah hingga tiga hari di kawasan dengan penularan komuniti, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Omicron menular dengan pantas di negara yang mempunyai tahap imuniti penduduk yang tinggi.

Namun tidak jelas sama ada ini disebabkan oleh keupayaan virus untuk mengelak imuniti, peningkatan kebolehjangkitan yang wujud atau gabungan kedua-duanya.

Agensi itu menetapkan Omicron sebagai varian kebimbangan pada 26 November, tidak lama selepas ia mula dikesan bahkan masih banyak perkara yang belum diketahui mengenainya, termasuk tahap kesan penyakit yang ditimbulkan.

“Masih terdapat data terhad mengenai kesan klinikal Omicron.

“Lebih banyak data diperlukan untuk memahami profil kesan dan bagaimana ia dipengaruhi oleh vaksinasi dan imuniti sedia ada,” katanya.

Katanya, lagi masih terdapat data yang tersedia terhad, dan tiada bukti semakan rakan sebaya mengenai keberkesanan vaksin setakat ini bagi Omicron.

WHO memberi amaran bahawa dengan kes yang meningkat dengan begitu cepat, kemasukan ke hospital meningkat di beberapa tempat.

“Penghospitalan di UK dan Afrika Selatan terus meningkat, dan memandangkan bilangan kes yang semakin meningkat dengan cepat, ada kemungkinan banyak sistem penjagaan kesihatan sesak,” katanya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button