Berita UtamaDunia

Afrika Selatan tetapkan perlu kuarantin meski tiada simptom COVID-19

Status quo, peraturan sedia ada kekal terpakai

JOHANNESBURG, 24 Jamadilawal 1443H, Rabu – Afrika Selatan menarik balik peraturan yang tidak lagi memerlukan individu yang tidak mempunyai simptom COVID-19 untuk mengasingkan diri atau membuat ujian saringan sekiranya mereka menjadi kontak rapat.

Kerajaan berkata, pekeliling yang dipinda akan dikeluarkan semula.

Minggu lepas, Kementerian Kesihatan berkata, individu tanpa gejala yang menjadi kontak rapat individu yang dijangkiti COVID-19 tidak lagi perlu pengasingan.

Namun, mereka perlu memantau simptom selama 5-7 hari dan mengelak daripada menghadiri perhimpunan besar.

Katanya, hanya mereka yang mengalami gejala perlu menjalani ujian saringan.

Bagi mereka yang mengalami gejala ringan harus mengasingkan diri selama lapan hari dan kes teruk selama 10 hari.

Ia juga telah menyemak semula protokol mengenai kuarantin, mengatakan semua kemudahan kuarantin di luar rumah akan dihentikan manakala usaha pengesanan kontak juga akan dimansuhkan selain daripada dalam senario tertentu seperti kluster wabak.

Semakan itu berdasarkan beberapa faktor saintifik termasuk fakta bahawa kebanyakan individu yang menerima vaksin dengan sekurang-kurangnya satu dos vaksin dan membangunkan beberapa tahap imuniti.

Ini menyumbang kepada kemasukan ke hospital yang rendah dan kadar pemulihan yang tinggi, kata jabatan itu.

Bagaimanapun, semua protokol itu akan ditarik balik selepas Jabatan Kesihatan dibanjiri media, pihak berkepentingan dan pertanyaan dan komen awam berikutan pengeluaran peraturan yang disemak.

“Selaras dengan prinsip ketelusan dan keterbukaan, jabatan memutuskan untuk menangguhkan pelaksanaan perubahan dasar yang disemak, sambil mengambil semua komen dan input tambahan yang diterima.

“Ini bermakna status quo kekal dan semua peraturan sedia ada sebelum ini berkaitan pengesanan kontak, kuarantin dan pengasingan kekal terpakai,” – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button