Berita Utama

Aras sungai bahaya, penduduk di lima negeri diminta berwaspada

Ada yang berada di tahap bahaya dengan trend air menaik

KUALA LUMPUR, 1 Jamadilakhir 1443H, Selasa – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menasihatkan penduduk di lima negeri iaitu Pahang, Selangor, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka untuk berwaspada dan mematuhi arahan pihak berkuasa berikutan paras air sungai di beberapa kawasan berada pada tahap bahaya.

JPS dalam kenyataan hari ini memaklumkan, di Pahang, aras air Sungai Pahang di Kuala Sungai Chini, Pekan berada pada tahap bahaya dengan trend menaik manakala di Sungai Serting di Jambatan Padang Gudang, Bera juga di tahap bahaya namun pada trend air menurun.

Sementara itu, di Selangor, Sungai Bernam di Rimba KDR, Sabak Bernam juga berada pada aras bahaya dengan trend air meningkat.

JPS turut memaklumkan, di Johor, aras air Sungai Lenik di Ladang Chaah serta Sungai Segamat di Bandar Segamat, Segamat dan Sungai Tangkak di Kampung Seri Makmur, Tangkak berada pada aras bahaya dengan trend aras air menurun.

Bagi Negeri Sembilan, trend aras air Sungai Muar di Pekan Rompin, Jempol menurun namun tetap berada pada aras bahaya.

Pada masa sama, di Melaka, Sungai Kesang di Telok Rimba, Jasin berada pada aras bahaya namun tiada perubahan trend manakala Sungai Melaka di Batu Hampar, Melaka Tengah pula berada pada paras bahaya dengan trend air menaik.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button