Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Institusi pendidikan terkesan banjir, jadi PPS dibuka selepas sedia beroperasi

Terdapat 18 sekolah masih dinaiki air, 87 dijadikan PPS

KUALA LUMPUR, 1 Jamadilakhir 1443H, Selasa – Institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) yang terkesan akibat banjir atau dijadikan pusat pemindahan sementara (PPS) hanya akan dibuka semula setelah ia sedia untuk beroperasi.

KPM dalam kenyataan memaklumkan terdapat 18 sekolah masih dinaiki air, 87 dijadikan PPS serta lapan yang pulih banjir namun masih belum bersedia untuk beroperasi buat masa ini.

“KPM akan terus memantau dan mengemas kini pada setiap hari Rabu senarai institusi pendidikan yang dilanda banjir atau yang dijadikan sebagai PPS.

“Perubahan senarai yang dikeluarkan oleh KPM adalah tertakluk kepada situasi semasa bencana banjir,” menurut kenyataan itu.

Senarai itu boleh diakses melalui laman sesawang KPM di https://www.moe.gov.my/.

Menurut KPM, pengoperasian institusi pendidikan yang telah selesai dibersihkan dan bersedia untuk kembali beroperasi akan bermula pada hari Ahad atau Isnin minggu persekolahan berikutnya.

Institusi pendidikan bawah KPM merujuk kepada sekolah, kolej vokasional, kolej matrikulasi dan institut pendidikan guru serta terpakai kepada sekolah swasta yang berdaftar di bawah KPM.

Tarikh permulaan sesi persekolahan bagi Penggal 3 2021/2022 adalah pada 9 Januari bagi negeri Kumpulan A manakala 10 Januari bagi negeri Kumpulan B. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button