Berita Utama

P. Pinang masih kekal SOP solat jemaah

Masih belum dapat melaksana rapatkan saf

GEORGE TOWN, 5 Jamadilakhir 1443H, Sabtu – Pulau Pinang masih mengekalkan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan bagi semua aktiviti di masjid dan surau termasuk melaksanakan solat berjemaah dengan berjarak kerana masih terdapat ancaman jangkitan COVID-19 varian Omicron di negeri itu.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang berkata ketika ini, negeri itu masih belum dapat melaksanakan solat jemaah dengan merapatkan saf seperti mana yang dilakukan di Perlis dan Johor, dan orang ramai perlu mematuhi SOP Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Sebelum ini, pihak kami telah mengadakan perbincangan dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk mendapatkan kebenaran melaksanakan solat rapat saf, namun ia belum dapat diputuskan kerana ketika ini masih terdapat ancaman Omicron.

“Jadi, orang ramai terutama jemaah yang hadir di masjid dan surau di Pulau Pinang perlu mematuhi SOP yang telah ditetapkan sebelum ini untuk semua aktiviti pengimarahan masjid dan surau termasuk solat jemaah berjarak,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas laporan akhbar pada Khamis mengenai Perlis membenarkan jemaah solat di masjid di seluruh negeri merapatkan saf berkuat kuasa bermula waktu subuh hari ini.

Sementara itu, Ahmad Zakiyuddin berkata keputusan kebenaran untuk merapatkan saf ketika solat jemaah hanya akan dibuat selepas trend kes melibatkan varian Omicron di Pulau Pinang menurun.

“Semua aktiviti pengimarahan masjid adalah dibenarkan, namun tertakluk kepada SOP yang telah dikeluarkan sebelum ini dan keputusan berhubung merapatkan saf akan dibuat selepas penilaian kes COVID-19 terutama berkaitan varian Omicron,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button