Berita Utama

Terengganu akan pantau sijil vaksinasi penjawat awam

Kerajaan pandang serius isu pemalsuan sijil vaksinasi

KUALA NERUS, 8 Jamadilakhir 1443H, Selasa – Kerajaan Terengganu sedang memantau jika penjawat awam di negeri ini terlibat mendapatkan sijil vaksinasi COVID-19 palsu susulan penahanan seorang doktor klinik swasta berkait isu itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri Dr Alias ​​Razak berkata, kerajaan negeri memandang serius isu sijil vaksinasi palsu kerana ia melibatkan keselamatan dan kesihatan rakyat.

“Kami akan mengarahkan jabatan kerajaan memantau mereka yang antivaksin dan sama ada mereka memperoleh sijil vaksin palsu.

“Ini adalah kesalahan serius dan perkara itu akan dipantau oleh jabatan berkenaan bagi memastikan perkara itu (pembelian sijil vaksinasi palsu) tidak berulang,” katanya dalam kenyataan, hari ini

Beliau berkata demikian bagi mengulas penahanan seorang doktor klinik swasta oleh polis di Marang pada Sabtu lalu selepas disyaki mengeluarkan sijil vaksinasi COVID-19 palsu.

Dr Alias ​​berkata, kerajaan negeri menyerahkan kepada polis dan Kementerian Kesihatan untuk memberhentikan pengamal perubatan swasta lain yang terlibat dalam kegiatan keji itu.

Awal Isnin, Ketua Polis Terengganu, Datuk Rohaimi Md Isa berkata, seorang doktor berusia 51 tahun ditahan di kliniknya dalam serbuan Jabatan Kesihatan Terengganu selepas menerima aduan orang ramai mengenai aktiviti itu.

Rohaimi berkata, siasatan awal mendapati 1,900 individu telah menjalani vaksinasi dengan klinik dan polis masih menyiasat individu sebenar yang tidak menerima suntikan vaksin mereka kerana polis hanya menemui sijil vaksinasi palsu.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button