Artikel Khas

Unboxing: Satu trend yang tidak mengikut syariat

Suami harus jaga maruah isteri, tidak samakan kedudukan seperti barang

TREND ‘unboxing by husband’ merupakan satu trend yang tidak mengikut syariat. Suami seharusnya menjaga maruah isteri dan tidak menyamakan kedudukan isteri seperti barang.

2. Walaupun terlalu bahagia kerana mendirikan rumah tangga, aksi-aksi kemesraan tidak sepatutnya dipertontonkan kepada umum apatah lagi kalau ia melibatkan pendedahan aurat dan dilakukan pada malam pertama. Perkara sedemikian mengundang imiginasi yang tidak elok kepada penonton.

3. Ayat al-Quran dalam surah al Baqarah ayat 187 yang bermaksud ‘mereka adalah pakaian bagimu, dan kamu pun adalah pakaian bagi mereka’ menunjukkan bagaimana suami isteri hakikatnya menjadi pakaian satu sama lain dalam erti kata suami menjadi pelindung isteri dan isteri menjaga maruah suami.

4. Pengantin perempuan juga seharusnya punya sifat malu. Malu untuk mempamerkan kepada umum rahsia kehidupan rumah tangga apatah lagi ia disebarkan di media sosial yang boleh ditonton oleh sesiapa sahaja.

5. Sifat malu inilah yang sangat ditekankan oleh baginda ﷺ di mana baginda ﷺ bersabda

“Jika kamu tidak malu, berbuatlah sesukamu”.(HR Bukhari)

Ia bermaksud sifat malu akan menghalang seseorang dari melakukan perbuatan yang tidak elok. Tetapi jika tiada sifat malu, kita akan sanggup melakukan apa sahaja. Kelihatannya sifat malu semakin terkikis pada generasi kini.

6. Wanita ISMA menyeru agar pasangan-pasangan yang membuat video sedemikian untuk menarik kembali video yang telah dimuat naik di media sosial demi maruah dan keharmonian dalam masyarakat.

5. Media sosial apabila disalahguna telah mengakibatkan hilangnya neraca akhlak dan malu demi mendapatkan views dan likes dari seluruh pelusuk dunia.

6. Yang lebih wajar dipertontonkan kepada khalayak ramai merupakan video-video yang memaparkan kemesraan dan kasih sayang antara ahli keluarga dalam meraikan ahli yang baru.

7. Kebejatan akhlak masyarakat hari ini harus dipandang serius oleh semua pihak dan perlu kepada satu perbincangan komprehensif untuk memperkayakan kembali nilai murni dalam rakyat negara.

Dr Suriani Sudi
 Ketua Wanita Ikatan Muslimin (ISMA)

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button