Berita UtamaDunia

Jutaan isi rumah di UK bakal alami kenaikan mendadak bil elektrik, gas

Kenaikan sebanyak 50 peratus mulai April

LONDON, 2 Rejab 1443H, Jumaat – Berjuta-juta isi rumah United Kingdom (UK) dijangka mengalami kenaikan mendadak lebih daripada 50 peratus dalam bil gas dan elektrik mereka pada bulan April.

Pengawal selia tenaga, Ofgem, semalam mengumumkan bahawa had baharu akan meningkat kepada 1,971 pound setahun mulai April, bermakna bil tenaga untuk isi rumah secara purata akan meningkat sebanyak 693 pound.

Ofgem dalam kenyataannya berkata, ia tidak mempunyai pilihan selain menaikkan had, yang meliputi sekitar 22 juta isi rumah, berikutan rekod harga gas global tahun lepas.

Menambah tekanan ke atas isi rumah, Bank of England juga mengumumkan kenaikan kadar faedah dan berkata, inflasi tidak lama lagi akan mencapai lebih daripada tujuh peratus, membawa kepada salah satu tekanan kos sara hidup terbesar dalam beberapa dekad kebelakangan ini.

Badan amal dan ahli ekonomi menganggarkan bahawa kenaikan harga akan memberi kesan yang merosakkan, dengan keluarga berpendapatan rendah tidak mampu membayar harga, manakala keluarga berpendapatan sederhana terpaksa mengurangkan perbelanjaan di tempat lain, untuk menyediakan kos tenaga mereka.

Menurut Tindakan Tenaga Nasional Amal, kira-kira enam juta isi rumah akan diklasifikasikan dalam kemiskinan bahan api.

Ketua Eksekutif Ofgem, Jonathan Brearley berkata, kenaikan harga dalam pasaran tenaga berlaku sekali dalam 30 tahun.

Sementara itu, kerajaan telah mengumumkan rebat cukai majlis untuk mengurangkan tekanan kenaikan bil ke atas pengguna, yang turut berdepan inflasi tinggi dan kenaikan cukai.  

Di bawah tekanan ekonomi yang teruk di UK, lebih daripada 25 pembekal tenaga jatuh pada tahun lepas.

Britain sangat bergantung kepada import gas untuk menyediakan tenaga yang sesuai dengan penduduknya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button