Berita Utama

Konsep wakaf kekuatan umat Islam, perlu dimanfaat sebaik mungkin

Cadangan kerajaan perkasa pengurusan wakaf masih dalam kerangka cabang, belum mampu selesai masalah pokok

Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar

BANGI, 8 Rejab 1443H, Khamis – Konsep wakaf adalah kekuatan yang perlu dimanfaatkan sebaik mungkin oleh umat Islam, namun ia bukan sekadar merangkumi ibadah sedekah jariah semata-mata, kata Ketua Pemuda BERJASA, Ustaz Fahmi Bazlan.

Beliau menegaskan, wakaf adalah solusi kepada pelbagai permasalahan di kalangan umat Islam dan masyarakat di bawah naungan kerajaan Islam.

Bagaimanapun, katanya, antara cabaran yang perlu dihadapi dalam memperluaskan wakaf sebagai strategi mempelbagaikan sumber kewangan, terutama untuk membiayai perniagaan dan meningkatkan ekuiti Bumiputera adalah sistem perniagaan sedia ada.

“Jika konsep wakaf diperluas hanya sekadar mendanai pemerkasaan usahawan, maka mereka masih terperangkap dalam lingkungan pemborong dan pengguna sekunder, bukan pengeluar produk.

“Sedangkan, matlamat wakaf adalah menyelesaikan masalah utama, bukan sekadar bantuan atau subsidi yang masih memberi kelebihan kepada pengeluar,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net.

November lalu, kerajaan dilaporkan sedang menyediakan Pelan Induk Wakaf Nasional iaitu sebuah pelan holistik untuk memperkasakan pengurusan wakaf di Malaysia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, dalam menggembleng pendekatan ‘whole-of-nation’, institusi wakaf perlu bersama-sama memainkan peranan melonjakkan sosioekonomi komuniti, sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Menurutnya, konsep wakaf mampu melonjakkan ekonomi masyarakat dan negara, disebabkan itu kerajaan akan terus mengangkat wakaf sebagai agenda nasional.

Mengulas perkara itu, Ustaz Fahmi mengakui tertarik apabila konsep wakaf dijadikan sebahagian kerangka Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Pun begitu, walaupun cadangan ini amat baik, beliau berpendapat bahawa ia masih dalam kerangka cabang dan tidak menyelesaikan masalah pokok.

“Hari ini masalah semakin ketara, isu kenaikan harga besi, minyak masak, telur dan banyak lagi perbekalan akan mengalami masalah monopoli dan penindasan untuk keuntungan segera kumpulan kapitalis tanpa memikirkan masalah rakyat.

“Seolah-olah tiada jaminan kepada keperluan rakyat dalam Malaysia, walaupun hari ini negara dipimpin orang Islam,” katanya.

Pautan terdahulu;

Konsep wakaf mampu atasi masalah ‘lintah darat’ naik harga barang

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button