Berita Utama

Konflik Ukraine: Jawatankuasa pilihan khas Parlimen bermesyuarat minggu depan

Jemput Wisma Putra untuk beri taklimat  pendirian negara

KUALA LUMPUR, 24 Rejab 1443H, Sabtu – Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Malaysia bagi Hal Ehwal Antarabangsa akan mengadakan mesyuarat minggu depan apabila Parlimen bersidang serta menjemput Wisma Putra untuk memberi taklimat mengenai pendirian negara berkaitan hubungan diplomatiknya dengan Rusia dan Ukraine.

Pengerusinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub dalam kenyataan bersama dengan tujuh lagi Ahli Parlimen yang menganggotai jawatankuasa itu memaklumkan bahawa mereka juga akan melakukan kunjungan hormat ke atas Duta Ukraine ke Malaysia Olexander Nechytaylo bagi menzahirkan kebimbangan mengenai situasi tidak menentu terhadap keselamatan dan nasib rakyat negara tersebut.

“Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Malaysia bagi Hal Ehwal Antarabangsa menzahirkan kebimbangan mendalam terhadap pencerobohan dan pencabulan hak asasi manusia sedemikian yang tidak mempunyai tempat di dunia ini pada abad ke-21 terutama ketika peperangan menentang pandemik COVID-19 belum berakhir,” menurut kenyataan itu.

Khamis lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan operasi ketenteraan khas di wilayah Donbas di timur Ukraine dan susulan itu, Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengisytiharkan darurat di seluruh negara tersebut.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata, Malaysia amat prihatin dengan peningkatan konflik di Ukraine dan menggesa semua pihak yang terbabit agar mengambil langkah segera untuk meredakan ketegangan itu serta mencegah kemusnahan dan kehilangan nyawa.

Ismail Sabri berkata, pada saat yang genting ini, setiap usaha perlu dilipatgandakan untuk mencari penyelesaian konflik secara aman dan damai menerusi dialog serta rundingan berdasarkan undang-undang antarabangsa dan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Tujuh lagi Ahli Parlimen dalam jawatankuasa itu ialah Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Padang Rengas), Datuk Seri Azizah Mohd Dun (Beaufort), Datuk Abdullah Mat Nawi (Tumpat), Datuk Seri Tiong King Sing (Bintulu), Sim Tze Tzin (Bayan Baru), P Kasthuriraani (Batu Kawan) dan Awang Husaini Sahari (Putatan). – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button