Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

69 komando masih releven dengan evolusi baharu

Mampu diatur gerak di pelbagai kawasan termasuk bandar

TAIPING, 27 Rejab 1443H, Selasa – Peranan pasukan 69 Komando Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang asalnya ditubuhkan untuk memfokuskan kepada peperangan di hutan bagi menumpaskan pengganas komunis, masih relevan, kerana kini mereka mampu untuk diaturgerakkan di pelbagai kawasan termasuk bandar dan kawasan terbina.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Razarudin Husain berkata evolusi unit itu yang mampu diatur gerak melalui udara, darat dan laut bagi menangani sebarang krisis keganasan adalah amat membanggakan.

“Pucuk pimpinan pasukan akan terus memastikan 69 Komando mendapat perhatian dan keutamaan dalam perolehan persenjataan, peralatan khas dan aset-aset bagi menyeimbangkan kualiti sumber manusia dan kelengkapan persenjataan serta aset yang bersesuaian.

“Saya percaya dengan pengurusan sumber manusia yang berkualiti dan kelengkapan yang tepat, tahap kesiapsiagaan sesebuah pasukan seperti 69 Komando akan berada pada tahap yang optimum,” katanya ketika berucap pada Majlis Pentauliahan Beret dan Penutup Kursus Asas 69

Komando Siri 1/2021 di Markas Latihan Luar Cawangan Latihan Peperangan Khas 69 Komando di Trong disini hari ini.

Beliau berkata 69 Komando merupakan sebuah unit yang mempunyai kualiti dan standard tersendiri serta memiliki keupayaan yang diatur gerak melalui darat, laut dan udara, membolehkan unit itu berkeupayaan melaksanakan penugasan yang melibatkan isu-isu keselamatan dan ketenteraman awam dengan lebih versatil.

Katanya unit itu yang dahulunya ditubuhkan untuk memerangi pengganas komunis di dalam hutan belantara semasa insurgensi, mempunyai kemahiran yang sangat tinggi dalam peperangan di hutan, dengan kemahiran menjejak dan mengesan yang terbukti melalui operasi-operasi yang berjaya dilaksanakan.

“Warga 69 Komando juga memiliki daya tahan yang tinggi ketika melaksanakan operasi dan gerakan yang berpanjangan di dalam hutan serta memiliki kemahiran tempur yang tinggi. Ini jelas dibuktikan dengan kejayaan dalam siri-siri pertempuran menumpaskan pengganas komunis.

Terdahulu 29 orang Pegawai Rendah Polis (PRP) berjaya menamatkan kursus asas berkenaan hari ini dan mereka turut ditauliahkan dengan penganugerahan ‘Sand Beret’ 69 Komando yang merupakan lambang kemegahan unit ini kepada peserta kursus asas yang berjaya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button