Berita Utama

Keluar mengundi ikut masa yang dicadangkan: SPR

Aplikasi MySPR Semak papar maklumat masa keluar mengundi yang digalakkan

BANGI, 7 Syaaban 1443H, Khamis – Pengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Sabtu ini dinasihatkan supaya keluar mengundi mengikut masa yang dicadangkan melalui aplikasi MySPR Semak.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, seramai 2,539,606 pengundi biasa daripada 2,597,742 orang pengundi berdaftar, layak mengundi pada Sabtu ini.

Manakala seramai 21,407 orang adalah pengundi awal dan 36,729 orang sudah mengundi secara pos.

“SPR juga melalui aplikasi MySPR Semak, meletakkan maklumat masa keluar mengundi yang digalakkan untuk setiap pengundi dinasihatkan supaya keluar mengundi mengikut masa yang dicadangkan itu

“Sekiranya pengundi tidak dapat hadir pada masa keluar mengundi atas sebab tertentu, pengundi masih boleh keluar mengundi mengikut kelapangan masa dari jam 8 pagi hingga 6 petang atau waktu yang diwartakan di pusat mengundi masing-masing,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau bagaimanapun menasihatkan pengundi supaya tidak keluar mengundi pada saat-saat akhir dan sentiasa mematuhi semua undang-undang, peraturan dan garis panduan khas pencegahan COVID-19 pada hari mengundi.

Malah, pengundi yang mengetahui maklumat pengundian disaran untuk terus ke saluran mengundi yang ditetapkan.

“Pengundi juga disaran supaya membuat semakan lebih awal sebelum hari mengundi terlebih dahulu melalui saluran portal semakan daftar pemilih https://pengundi.spr.gov.my, Aplikasi MySPR Semak atau hotline SPR di talian 03-8892 7018.

“Apabila membuat semakan, catat dan simpan maklumat mengenai pusat mengundi, saluran mengundi dan nombor bilangan pemilih,” katanya.

Katanya, catatan maklumat pengundian itu akan memudahkan Kerani Pengundian Pertama (KP1) di saluran untuk membuat semakan nama pengundi serta membantu kelancaran proses pengundian pada hari mengundi.

“Jangan lupa bawa kad pengenalan dan pastikan tidak menyerahkan kad pengenalan kepada pihak lain kecuali petugas pilihan raya di pusat mengundi masing-masing,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button