Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Undi merosot, kemenangan BN tak wakil majoriti rakyat Johor: BERJASA

Gelaran YB bukan keistimewaan tetapi satu tanggungjawab besar

Oleh Zuhayati Yazid

BANGI, 10 Syaaban 1443H, Ahad – Kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor tidak boleh dianggap sebagai suara majoriti rakyat negeri itu.

Ini memandangkan peratusan rakyat yang turun membuang undi hanyalah 54 peratus berbanding 70 peratus seperti sasaran dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Naib Presiden BERJASA, Haji Samad Ashaari berkata, hanya 54.9 peratus atau bersamaan 1,426,573 juta sahaja turun mengundi berbanding 2,597,742 jumlah mereka yang layak.

“Peratusan yang rendah keluar membuang undi ini memberi satu indikator bahawa kemenangan BN adalah tidak mewakili majoriti rakyat Johor.

“Hakikatnya, rakyat masih trauma dengan polemik orang politik yang hanya mementingkan agenda parti dan kuasa politik parti berbanding dengan agenda survival rakyat,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kemenangan BN dalam PRN Johor yang menyaksikan parti itu memperoleh mandat besar lebih dua pertiga majoriti daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dipertandingkan.

BN memenangi 40 kerusi dengan UMNO merangkul kejayaan di 33 kawasan, MCA empat manakala MIC tiga.

Mengulas lanjut, Haji Samad berkata, senario orang politik hanya turun padang menjelang PRN terus menghantui pengundi.

“Situasi ini sepatutnya tidak wujud lagi, kemajuan sesebuah negara perlu kepada susuk tubuh ahli politik yang berwibawa, bebas dari segala isu rasuah dan mempunyai integriti diri.

“Selain memiliki wawasan yang jelas ke mana hala tuju negara dalam tempoh masa 10 hingga 20 tahun akan datang,” katanya.

Beliau berpandangan, rakyat sebenarnya dahagakan kepimpinan baharu dalam mengubah landskap politik negara kepada yang lebih baik dalam jangka masa panjang.

Justeru, katanya, kepada pemimpin yang menang, tunaikan tanggungjawab sebagai individu diberi amanah oleh rakyat.

“Gelaran Yang Berhormat bukan tiket keistimewaan atau untuk dibanggakan.

“Hakikatnya adalah tanggungjawab besar untuk berkhidmat kepada rakyat, bangsa dan negara,” katanya.

Malah, Haji Samad menegaskan, antara tanggungjawab besar pemimpin yang terpilih dalam kalangan ahli UMNO ialah memperjuangkan dan mengarusperdanakan perundangan syariah di negeri Johor.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button