Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Suami Zeti terima dana 1MDB sebelum SRC ditubuhkan: Pendakwaan

'Adalah jelas bahawa wang itu milik 1MDB'

PUTRAJAYA, 11 Syaaban 1443H, Selasa – Mahkamah Persekutuan hari ini diberitahu bahawa tiada perkaitan bukti antara dana yang diterima oleh Datuk Dr Tawfiq Ayman daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 2008 dengan wang SRC International Sdn Bhd yang dimasukkan ke akaun bank Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Pendakwa Raya adhoc Datuk V. Sithambaram berkata SRC tidak wujud ketika Tawfiq menerima wang daripada dana kekayaan negara itu pada 2008. Tawfiq adalah suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

Beliau berkata demikian ketika berhujah di hadapan Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat yang mendengar rayuan bekas Perdana Menteri itu untuk mengemukakan bukti baharu dalam kes terhadapnya yang membabitkan SRC.

“Yang Arif, kini mereka menyatakan bahawa wang yang diterima oleh suami Zeti pada 2008 mempunyai kaitan dengan wang yang beliau (Najib) terima pada 2014 sedangkan SRC belum wujud ketika itu.

“Adalah jelas bahawa wang itu milik 1MDB. Keseluruhan rentetan peristiwa tidak ada kena-mengena dengan dana SRC atau mempunyai kaitan dengan pertuduhan yang dihadapi oleh perayu (Najib). Apa kena-mengena Zeti dan suaminya dengan kes ini,” kata Sithambaram.

Turut bersidang Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rohana Yusuf, Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim serta Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Mohd Zawawi Salleh.

Terdahulu, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berhujah Mahkamah Rayuan sepatutnya memerintahkan agar Najib dibicarakan semula dan permohonan beliau untuk mengemukakan bukti baharu dalam kes itu didengar di hadapan panel lain.

Beliau berkata ini kerana panel terdahulu yang dipengerusikan oleh Datuk Abdul Karim Abdul Jalil dan terdiri daripada Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera telah dipengaruhi untuk menutup minda mereka daripada mendengar permohonan itu pada Disember tahun lepas.

Najib, 68, membuat permohonan itu susulan kenyataan media yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada 19 Nov lepas berkaitan aset 1MDB yang diperoleh semula apabila Kerajaan Singapura memulangkan sejumlah US$15.4 juta kepada Malaysia yang mempunyai kaitan dengan akaun Cutting-Edge Industries Ltd (CEIL) milik suami Zeti.

Pada 7 Disember 2021, Mahkamah Rayuan telah menolak permohonan Ahli Parlimen Pekan itu untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuannya dan memutuskan bahawa Najib gagal memenuhi peruntukan di bawah Seksyen 61 Akta Mahkamah Kehakiman bahawa bukti baharu diperlukan demi keadilan dalam kes itu.

Keesokan harinya, mahkamah sama mengekalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dijatuhkan ke atas Najib kerana menyeleweng RM42 juta dana SRC selepas menolak rayuan beliau terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020.

Pendengaran rayuan itu bersambung esok. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button