Berita Utama

Mungkin ramai hilang kerja jika laksana gaji minimum baharu

Wajar dilaksana selepas ekonomi negara pulih: Penganalisis

Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar

BANGI, 18 Syaaban 1443H, Isnin – Pelaksanaan kadar gaji minimum baharu RM1,500 sebulan bermula 1 Mei ini di seluruh negara mendapat pelbagai reaksi daripada semua lapisan masyarakat.

Beberapa pihak dilihat menyambut baik pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu, namun tidak kurang juga menyarankan ia dilaksanakan selepas ekonomi negara pulih susulan penularan COVID-19·

Sebelum ini, Ismail Sabri berkata, pelaksanaan gaji minimum akan hanya membabitkan majikan syarikat besar dan tidak membabitkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Jelasnya, kerajaan memutuskan untuk menangguhkan terlebih dahulu pelaksanaan kadar baharu gaji minimum itu kepada syarikat, perusahaan kecil dan koperasi yang tidak mampu membayar RM1,500 kepada pekerja mereka.

Walaupun begitu, penganalisis ekonomi bebas, Dr Baayah Baba berpendapat sekarang belum masa untuk melaksanakan kadar gaji minimum baharu.

Sekiranya ia dilaksanakan, beliau tidak menolak kemungkinan ramai pekerja akan hilang pekerjaan.

“Ketetapan gaji minimum RM1,500 akan menyebabkan ramai pekerja hilang pekerjaan apabila pengusaha tidak mampu membayarnya,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net.

Justeru, beliau melihat, ia hanya wajar dilaksanakan apabila ekonomi negara sudah kembali pulih.

“Saya rasa ini belum masanya untuk gaji minimum RM1,500.

“Banyak peniaga terkesan dengan COVID-19. Tidak dapat berniaga berbulan-bulan lamanya. Usahlah tambah beban mereka,” katanya.

Pautan terdahulu;

Pelaksanaan kadar gaji minimum RM1,500 mulai 1 Mei

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button