Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Pakar perubatan keluarga di Malaysia masih rendah: KP Kesihatan

Sehingga Disember 2021, hanya 924 pakar dalam bidang tersebut di negara ini

KUALA LUMPUR, 23 Syaaban 1443H, Sabtu – Jumlah pakar perubatan keluarga (FMS) di negara ini masih rendah berbanding keperluan sebenar iaitu seorang pakar untuk setiap 50,000 populasi berbanding nisbah ideal seorang pakar untuk setiap 4,000 populasi.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sehingga Disember 2021, terdapat hanya 924 pakar dalam bidang itu di negara ini, termasuk 625 orang yang sedang berkhidmat di 397 Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Buat masa ini, KKM menyasarkan untuk sekurang-kurangnya satu orang FMS di setiap 1,060 Klinik Kesihatan KKM seluruh negara,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini sempena Majlis Konvokesyen Akademi Kedoktoran Keluarga Malaysia (AFPM).

Dr Noor Hisham berkata, latihan kepakaran perubatan keluarga kini ditawarkan di enam buah universiti tempatan bagi Sarjana Perubatan Keluarga dan melalui laluan paralel di bawah program ditawarkan AFPM.

“Semoga fraterniti ini akan terus berkembang maju dan lebih ramai pegawai perubatan memilih kepakaran ini agar tahap kesihatan individu, keluarga dan masyarakat terus ditambah baik dan konsep Satu Keluarga Satu Doktor akan tercapai,” katanya.

Terdahulu, beliau menjunjung kasih atas perkenan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Almarhum Tuanku Munawir selaku penaung AFPM berangkat mencemar duli menyempurnakan majlis konvokesyen berkenaan, serta menerima Ijazah Kehormat Felo AFPM.

Pada konvokesyen kali ini, 200 graduan telah dianugerahkan felo, kepakaran, diploma dan sijil termasuk Pengerusi Royal Australian College of General Practitioners Dr Mark Miller dan Timbalan Pengarah (Kesihatan Primer), Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga KKM Dr Mastura Ismail yang dianugerahkan Ijazah Kehormat Felo AFPM. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button