Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Keselamatan siber kekal sebagai isu diberi perhatian utama

Setakat Februari, 3,273 kes dilaporkan dengan kerugian berjumlah RM 114 juta

KUALA LUMPUR, 25 Syaaban 1443H, Isnin – Keselamatan siber kekal sebagai antara isu yang menjadi perhatian utama Malaysia susulan peningkatan mendadak kes yang dilaporkan di negara ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, jumlah kes yang direkodkan berkaitan buli siber, pemalsuan, pencerobohan, memancing data dan penipuan e-mel meningkat hampir sekali ganda.

Beliau berkata pada 2019, kira-kira 13,000 kes jenayah siber dilaporkan dengan jumlah kerugian sebanyak RM539 juta dan bilangan itu telah meningkat kepada 17,000 kes dalam tahun 2020.

Tahun lepas, bilangan kes meningkat kepada lebih 20,000 dengan jumlah kerugian RM560 juta manakala setakat Februari 2022, bilangan kes yang dilaporkan ialah 3,273 dan kerugian yang terlibat berjumlah RM114 juta.

“Banyak ancaman semasa dan baru muncul membabitkan teknologi baharu yang tidak pernah didengar dalam tempoh sedekad lepas. Pada masa sama, landskap keselamatan negara ketika ini berubah lebih pantas berbanding sebelum ini.

“Oleh itu, mengikuti perubahan ini adalah antara cabaran terbesar pertahanan dan keselamatan negara di rantau kita,” katanya ketika berucap pada perasmian Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2022 dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam.

Selain mempamerkan teknologi dan perkhidmatan terkini, Hamzah berkata, DSA adalah platform penting untuk menggalakkan pembinaan kapasiti dan mewujudkan perkongsian asing yang saling menguntungkan, selaras dengan objektif untuk mengukuhkan pertahanan dan keselamatan serantau.

Pameran DSA 2022 dan NATSEC Asia 2022 bermula dari 28 hingga 30 Mac akan diadakan di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini.

Pameran itu hanya terbuka kepada delegasi peringkat tinggi, kakitangan kerajaan, profesional dan eksekutif dalam industri pertahanan dan keselamatan, selain polis dan agensi penguatkuasaan. Acara tahun ini akan dihadiri lebih 1,000 peserta pempamer dari 60 negara.

Sementara itu, Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam ucapannya berkata rantau ASEAN ketika ini berdepan pelbagai ancaman serius yang belum pernah terjadi dalam sejarah. – Bernama

Hishammuddin berkata, acara seperti DSA dan NATSEC memainkan peranan penting sebagai platform untuk menangani ancaman serius, kerana ia melibatkan penyertaan anggota tentera berpangkat tinggi, perniagaan dan organisasi dari rantau ini dan seluruh dunia – semuanya di bawah satu bumbung.

“Memandangkan negara-negara di seluruh dunia terus menumpukan usaha untuk pulih daripada kesan buruk akibat COVID-19, kita dalam perniagaan keselamatan mesti sentiasa berwaspada dalam menghadapi ancaman terhadap negara dan rantau kita.

“Ancaman tradisional dan bukan tradisional, dalam pelbagai corak dan bentuk, perlu ditangani dengan berkesan sebelum ia menjadi semakin parah sehingga menimbulkan bahaya serta membawa bencana kepada negara di seluruh dunia,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button