Berita Utama

Seramai 85,700 calon akan duduki SPM sesi kedua

Tidak semua calon duduki semua kertas peperiksaan

MELAKA, 26 Syaaban 1443H, Selasa – Seramai 85,700 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan menduduki peperiksaan sesi kedua yang dijadualkan pada 5 April hingga 19 Mei ini.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata, calon tersebut merupakan mereka yang terpaksa menjalani kuarantin akibat COVID-19, terjejas banjir serta mendapat kebenaran khas daripada Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan (KPM).

“Sepertimana yang kita tengok, semua calon ini atau 21.1 peratus akan menduduki SPM sesi kedua dan tidak bermakna calon akan menduduki semua kertas peperiksaan.

“Mungkin ada satu atau dua kertas yang perlu mereka duduki pada fasa kedua sebab mereka positif COVID-19 atau terkesan akibat banjir.

“Insya-Allah kita yakin bahawa sesi kedua ini juga dapat dilaksanakan dengan selamat dan teratur,” katanya selepas Majlis Kesyukuran Pengurusan SPM 2021 Sekolah Menengah Teknik Melaka di Bukit Piatu, hari ini.

Sementara itu, beliau berkata, seramai 23,885 guru pula akan terlibat sebagai pemeriksa kertas peperiksaan bagi memastikan pemarkahan dapat dilakukan dengan baik dan keputusan peperiksaan dapat dikeluarkan mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Jelasnya, kumpulan guru yang dipilih itu mengikut kepakaran bidang masing-masing dan akan terlibat sebagai pemeriksa bagi kedua-dua sesi peperiksaan, manakala pertambahan guru pemeriksa akan ditambah mengikut keperluan semasa.

“Meskipun sesi peperiksaan akan berlangsung dua sesi, kementerian menerusi Lembaga Peperiksaan telah memutuskan keputusan peperiksaan yang melibatkan lebih 400,000 calon seluruh negara akan dikeluarkan serentak,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button