Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Fasa peralihan endemik: Jangan ‘padam’ norma baharu

Dasar kerja dari rumah, beli 'online' boleh jadi budaya jika sesuai

KUALA LUMPUR, 27 Syaaban 1443H, Rabu – Fasa peralihan ke endemik bermula 1 April ini bukan bermakna rakyat Malaysia melupakan norma baharu yang menjadi amalan sepanjang lebih dua tahun ini susulan pandemik COVID-19.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa berkata, rakyat sebaliknya perlu terus mengekalkan amalan positif termasuk soal penjagaan kebersihan diri.

“Kita jangan padam semua norma-norma baharu ini, kebersihan diri misalnya. Contohnya pakai pelitup muka, kalau di Jepun ia lazim, dulu pun kita rasa pakai pelitup muka ini macam (amalan) yang asing, tetapi sekarang kalau tak bawa pelitup muka, kita rasa ada yang tak kena, jadi elok kita teruskan amalan ini,” katanya ketika ditemu bual dalam rancangan Responsif: Peralihan Ke Fasa Endemik yang disiarkan melalui TV1 malam ini.

Annuar berkata, dasar norma baharu seperti bekerja dari rumah dan membeli secara dalam talian juga boleh dijadikan budaya jika dirasakan bersesuaian.

“Begitu juga dengan sistem pengudaraan di dalam bangunan, dahulu kalau nak membina bangunan tiada siapa yang peduli tentang ini, tetapi kini ia menjadi antara perkara yang perlu diberi perhatian, ini semua boleh kita teruskan dan buat ubah suai mana yang sesuai,” katanya.

Ditanya mengenai Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang mungkin boleh dilaksanakan apabila lebih banyak kelonggaran terhadap prosedur operasi standard mulai 1 April ini,  Annuar berkata, kerajaan perlu melihat keperluan pilihan raya tersebut diadakan.

“Bila ia perlu berlaku, itu atas pertimbangan kerajaan, pertama jika ia sudah cukup tempoh atau belum, jika sudah, maka ia patut diadakan.

“Kedua, adakah situasi semasa mengizinkan proses demokrasi itu berjalan, jika keadaan keselamatan mengizinkan, ia boleh diadakan atau tidak, kerajaan perlu buat keputusan, semasa proses transisi ini adalah masa paling baik untuk kerajaan merenung sama ada ia boleh diadakan atau tidak,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, proses untuk membubarkan Parlimen bukan perkara kecil dan perlu mengambil kira kesan kepada negara termasuk pelaburan ke dalam negara, dasar-dasar yang sedang berjalan dan pertumbuhan ekonomi.-  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button