Berita UtamaDunia

Presiden Ukraine pecat dua ‘pengkhianat’

Keadaan di selatan dan wilayah Donbas kekal tegang

LVIV, Ukraine, 29 Syaaban 1443H, Jumaat – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy menyatakan situasi di selatan dan wilayah Donbas masih berada dalam keadaan tegang dan mengulangi bahawa Russia sedang memperkukuh pasukan berhampiran bandar Mariupol yang terkepung.

Bahkan, dalam situasi perbezaan pendapat dalaman yang jarang berlaku, Zelenskiy menerusi ucapan video memaklumkan beliau telah memecat dua anggota kanan perkhidmatan keselamatan negara atas alasan mereka adalah pengkhianat.

Zelenskiy berkata, tentera Ukraine telah mengusir askar Russia dari Kyiv dan Chernihiv – dua bandar Moscow mengumumkan tidak akan lagi menjadi tumpuan serangan kerana mereka berusaha untuk mendapatkan pemisah Donbas dan wilayah Luhansk di tenggara.

“Akan ada pertempuran nanti. Kami masih perlu melalui jalan yang sangat sukar untuk mendapatkan semua yang kami mahukan.

“Keadaan di selatan dan di Donbas masih amat sukar,” katanya.

Zelenskiy juga berkata, beliau telah memecat dua pegawai tertinggi di perkhidmatan keselamatan negara iaitu ketua keseluruhan keselamatan dalam negeri serta ketua cawangan agensi itu di wilayah Kherson.

“Saya tidak mempunyai masa untuk berurusan dengan semua pengkhianat, tetapi mereka akan dihukum secara beransur-ansur,” katanya sambil memaklumkan bahawa kedua-dua lelaki itu telah mengkhianati sumpah mereka untuk mempertahankan Ukraine.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan butiran khusus.

Sebelum ini, Russia berkata, ia sedang menjalankan ‘operasi khas’ untuk melucutkan senjata dan ‘menafikan’ jirannya.

Moscow juga menafikan tuduhan Kyiv bahawa tentera Russia menyasarkan orang awam. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button