Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Video, gambar tular rakyat Malaysia samun warga Singapura adalah palsu

Bukit Aman juga pernah keluar kenyataan perkara sama

JOHOR BAHRU, 1 Ramadan 1443H, Ahad – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menafikan terdapat rakyat negara ini menyamun dan mencederakan warga Singapura seperti yang dipaparkan beberapa klip video dan gambar yang tular di media sosial, baru-baru ini.

Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata video dan gambar berkenaan adalah palsu dan Bukit Aman juga pernah mengeluarkan kenyataan berkaitan perkara itu pada 2 November lepas.

Beliau berkata penyebaran video dan gambar palsu seumpama itu dilihat sebagai cubaan untuk menimbulkan ketakutan dan kebimbangan orang ramai, khususnya pelancong warga Singapura yang datang ke negara ini melalui Johor.

“Perbuatan menyebarkan dan membuat spekulasi palsu adalah menyalahi undang-undang dan boleh diambil tindakan dibawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988,” katanya menerusi kenyataan, di sini hari ini.

Beliau berkata jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara setahun, atau kedua-duanya.

Justeru itu beliau menasihatkan orang ramai agar tidak mudah mempercayai dakwaan yang diperoleh daripada sumber yang tidak sah dan menggunakan maklumat palsu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button