Berita UtamaDunia

Hamas gesa WHO bertanggungjawab selamatkan nyawa pesakit Palestin

Israel berterusan langgar perjanjian kemanusiaan kepung Gaza

GAZA, 6 Ramadan 1443H, Jumaat – Pihak berkuasa negara pengganas Israel terus terang-terangan melanggar undang-undang antarabangsa dan perjanjian kemanusiaan dengan mengepung Semenanjung Gaza.

Bukan itu sahaja, rejim zionis turut menghalang kemasukan peralatan dan peranti perubatan ke Gaza.

Bahkan rejim juga menghalang pesakit Palestin daripada ke luar negara untuk mendapatkan rawatan, serta mengamalkan kecuaian perubatan terhadap tahanan Palestin di penjara Israel.

Berucap kepada Agensi Safa pada Hari Kesihatan Sedunia, Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas), Abdel Latif Al-Qanoua berkata, ‘tingkah laku perkauman’ Israel terhadap ribuan pesakit Palestin memerlukan organisasi antarabangsa, terutamanya Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menggandakan usaha mereka.

Abdel Latif juga menggesa penubuhan itu memainkan peranan mereka dalam menyelamatkan nyawa pesakit Palestin.

Beliau meminta WHO supaya memikul tanggungjawab terhadap pengabaian perubatan Israel yang disengajakan terhadap tahanan Palestin di penjara Israel dan berusaha untuk menyelamatkan nyawa mereka. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button